利迷論壇 » 聊天茶座 » 呢兩條xx

頁: [1] 2

[email protected]28/8/2008 02:38
呢兩條xx

重案組探員押疑犯現場蒐證
輪姦13歲女童?色魔落網
(星島)8月28日 星期四 05:30
(綜合報道)

(星島日報報道)上水發生一宗駭人聽聞的輪姦慘案!一名稚氣未除的十三歲女童,日前慘遭兩名人面獸心的色魔,挾持往上水一個單位輪姦。警方將案件交由重案組接手偵辦,於兩日後閃電破案,拘捕兩名涉案男子,昨晨並將其中一名以鐵鏈捆身的疑犯,押往上水一單位蒐證。  記者:歐陽偉光

十三歲女童慘遭輪姦,警拘兩名涉案男子。警方昨晚落案控告兩人各一項強姦罪,今日粉嶺法院提堂。據法律界人士指出,輪姦較強姦案情嚴重,尤其是受害人年幼,不排除會罪加一等。心理專家則表示,要令受害人從創傷後遺壓力症中解脫,家人的諒解及幫助最為重要。

事發兩天閃電破案
警方消息稱,案發於本月二十四日,受害女童遭兩名男子在上水區內強姦;警方其後接獲報案,鑑於案情嚴重,案件交由大埔警區重案組跟進。案發後兩日(即前日),警方經深入調查後,鎖定目標在上水區拘捕兩名懷疑與案有關男子,兩人分別十八及二十九歲,帶返警署扣查。

昨上午十一時許,重案組探員押同其中一名疑犯返回區內一幢樓宇,登樓進入一個單位蒐集證據後,約半小時後離開。

罪成可判監十五年
律師鄧達明指出,強姦罪最高刑罰為終身監禁,一般成年人遭強姦,量刑基本可判十年監禁。而其間涉及輪姦,即使屬於初犯,亦較一般強姦案嚴重,加上案中受害人年幼,不排除法官在量刑時罪加一等。鄧補充,其實控罪時尚要考慮罪犯有否使用暴力、過程有否成事、有否戴安全套、有否性虐待等細節,如以上情況完全成立,則有可能最少判刑十五年。

社會福利署臨牀心理學家林玉葉則表示,案中受害人遭慘痛經歷後,很容易患上創傷後遺壓力症,一般會感到深深恐懼、覺得世界沒有安全感、憎恨強姦她的人甚至自己,亦很介意別人怎樣看待自己,情緒陷於相當混亂之中。

受害人須獲家人支持
此時,家人給予受害人的安全感是最重要,令她覺得災難已過,現已安全及受到保護;同時,無論案件是任何情況導致,家長亦絕對不要予以怪責。林續稱,一般參考指標,受害人於一個月內應可逐漸穩定,但如仍持續出現不能入睡、作噩夢、自責或無安全感等困擾,家人則應向專業人士求助。

[url]http://hk.news.yahoo.com/article/080827/3/7x9k.html[/url]

呢d 咁既人渣切左佢攞去餵狗啦:kill

[email protected]28/8/2008 02:46
飲酒吹水被擄 車廂球場施暴
13歲名校女生遭三漢輪姦
28/08/2008

【專案組記者羅慶輝、李嘉怡報道】上水發生駭人聽聞懷疑輪姦案。一名名校十三歲女生,因為不開心相約女同學去夜街飲酒傾訴,期間被一班青少年扮同情親近,結果女生被色魔獵中,遭人擄上私家車載到山邊,在車廂內輪姦,之後又被挾持到粉嶺一處球場再度強暴,女生一晚內疑慘遭三名男子連番蹂躪,身心飽受創傷。她恐染性病及懷孕,向友人傾訴揭發案件。警方重案組探員拘捕兩名涉案男子,另通緝一名男子。

扮同情開解女事主
涉案被捕的兩名男子分別二十九歲及十八歲,報稱任職裝修行業,昨晚仍被扣查。案中受害女生在一間名校讀中二,與家人同住新界北區,警方已尋獲疑與案有關的私家車,交鑑證科人員取證。

事發於本月二十四日晚約十時三十分,受害女生因為感到不開心,相約一名女同學出街飲酒解悶,女同學稱約了另一班同學及朋友出來。

消息稱,當兩女到達粉嶺安樂村工廠區一處空地時,另有數名女同學及她們的男朋友,以及數名自稱女同學「契哥」的男子在場,一班青少年男女邊飲酒,邊「吹水」,有人假扮同情,主動向受害人搭訕以及勸解。

至凌晨時分,受害人戒備心降低,突然被在場的三名男子強行拖上一輛私家車,駛往上水天平山村一處山邊,在車廂內慘遭兩人輪姦。色魔飽嘗獸慾後,仍不肯放走受害人,還左右挾住,令她無力反抗及逃走。其後,受害人又被載到粉嶺華明壑@個籃球場,再被第三名男子強暴。

怕懷孕染性病揭發
消息透露,受害女生驚惶失措,初時恐遭報復不敢張揚,後來因為擔心會感染性病及因姦成孕,加上當晚徹夜未歸,被家人追問行蹤,她深感壓力,遂向友人傾訴遭遇,友人認為案情嚴重,立即報警。大埔警區重案組接手調查,向受害女生的同學和友人調查,掌握線索後,於前日在上水拘捕其中兩名疑犯,另一名男子仍然在逃。

香港青年協會荃灣及葵涌外展社會工作隊單位主任陳文浩表示,青少年正值青春期,對異性特別感興趣。

陳文浩提醒女孩子結識新朋友時應保持一定的戒心,不要隨便輕信別人,如新朋友邀請單獨約會,女孩子應找朋友陪同應約,約會地點亦應選擇較多人的地方,如覺得不安全,便應盡快離開。

[url]http://the-sun.on.cc/channels/news/20080828/20080828021219_0000.html[/url]

賤人:kill

C15-高治28/8/2008 03:56
人渣!!!!!!
但係個女仔都唔應該飲酒

Torres_ArSo28/8/2008 04:54
頂-,-真係好人渣..
比小小錢自己返大6玩啦
做乜要咁搞人?

個女仔唔識保護自己
讀咩名校都冇用啦

者尺228/8/2008 05:11
其實佢入左冊會點架:hehe

Clement哥28/8/2008 05:43
十三歲飲酒?仲有班人渣,唉...呢個咩野社會?

C15-高治28/8/2008 05:52
其實我覺得個女仔真係好傻囉
有時真係唔覺得佢可憐
13歲人仔唔開心就走去飲酒?
就算心情唔靚都唔應該咁做呀
電視都成日講,呢個世界咩人都有
你依家係咁飲!想飲到幾時???
雖然個3個人真係好賤!
但係點解佢唔識用下個腦呢?
咁樣做只會令佢家人擔心
又何苦呢?依家既家長,
真係要好好教育佢既子女!

Micnook28/8/2008 08:15
[quote]原文章由 [i]C15-高治[/i] 於 2008-8-28 13:52 發表
有時真係唔覺得佢可憐
雖然個3個人真係好賤!
但係點解佢唔 ... [/quote]

WOW!!!! 有時真係唔覺得佢可憐? Do you know her background? Do you know why she went to pub? Do you know why her parents could not pay more attention to her? Not everyone is 幸福 like you! May God have mercy on you!

robertyip28/8/2008 08:35
[quote]原文章由 [i]C15-高治[/i] 於 2008-8-28 13:52 發表
有時真係唔覺得佢可憐
雖然個3個人真係好賤!

呢位人兄又過份左d....

無錯佢係傻, 佢絕對有錯有問題
但係佢傻極, 都唔值得咁樣比人毀左佢一生掛??

咁多呢d咁既野
有無人諗過係因為刑罰唔夠重呢

C15-高治28/8/2008 08:38
[quote]原文章由 [i]robertyip[/i] 於 2008-8-28 16:35 發表

咁多呢d咁既野
有無人諗過係因為刑罰唔夠重呢 [/quote]
sorry
可能語氣過重
希望d人真係識念啦,如果唔係香港就會發生好多同樣慘劇

[email protected]28/8/2008 08:42
[quote]原文章由 [i]C15-高治[/i] 於 2008-8-28 16:38 發表

sorry
可能語氣過重
希望d人真係識念啦,如果唔係香港就會發生好多同樣慘劇 [/quote]

香港已經發生左好多同類既慘劇...
友姦所佔既比率越黎越多,d 人仲話女仔最好揾朋友陪,呢個年頭拍拍膊頭都可以叫朋友,朋友邊信得過...

[email protected]28/8/2008 08:50
[quote]原文章由 [i]robertyip[/i] 於 2008-8-28 16:35 發表

咁多呢d咁既野
有無人諗過係因為刑罰唔夠重呢 [/quote]

我個人意見一定覺得香港既判刑過輕,不過每次見到有網民討論判刑問題既時候,都總會有人出黎叫人唔好當左自己係法官...
仲有之前睇報章報導,警方係向受害人錄口供既時候,總會令事主覺得難堪...

[email protected]28/8/2008 09:18
[quote]原文章由 [i]者尺2[/i] 於 2008-8-28 13:11 發表
其實佢入左冊會點架:hehe [/quote]

呢D 人好似<SIN CITY> 咁對付佢,要佢一粒都冇就岩:kill

阿平28/8/2008 09:24
[quote]原文章由 [i]者尺2[/i] 於 2008-8-28 01:11 PM 發表
其實佢入左冊會點架:hehe [/quote]
聽聞會被囚友鄙視及粗暴對待, 可能真係會非常粗, 後果可大可小, 圖例: o → O

Marco..28/8/2008 09:28
[quote]原文章由 [i][email protected][/i] 於 2008-8-28 17:18 發表

呢D 人好似<SIN CITY> 咁對付佢,要佢一粒都冇就岩:kill [/quote]
咩叫入左冊:stp

[email protected]28/8/2008 09:33
[quote]原文章由 [i]Marco..[/i] 於 2008-8-28 17:28 發表

咩叫入左冊:stp [/quote]

收監入獄...

阿舜28/8/2008 10:01
[quote]原文章由 [i]阿平[/i] 於 2008-8-28 17:24 發表

聽聞會被囚友鄙視及粗暴對待, 可能真係會非常粗, 後果可大可小, 圖例: o → O [/quote]
老強仲要係13歲,人人得而誅之,可能係 o ->[size=6]o[/size]

robertyip28/8/2008 11:27
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 2008-8-28 18:01 發表

老強仲要係13歲,人人得而誅之,可能係 o ->o [/quote]

可能變埋形....o -> [size=6]口[/size]

minghei92628/8/2008 13:50
[quote]原文章由 [i]robertyip[/i] 於 2008-8-28 19:27 發表

可能變埋形....o -> 口 [/quote]
變左囧-,-'

Aussie28/8/2008 14:19
一名名校十三歲女生,因為不開心相約女同學去夜街飲酒傾訴 <--邊到可以賣酒比十三歲小朋友﹖

Torres_ArSo28/8/2008 15:30
[quote]原文章由 [i]Aussie[/i] 於 2008-8-28 22:19 發表
一名名校十三歲女生,因為不開心相約女同學去夜街飲酒傾訴 <--邊到可以賣酒比十三歲小朋友﹖ [/quote]
士多OK 見你似夠砰就賣~_~

Momomydog28/8/2008 15:54
每次睇報紙好驚見到呢d新聞, 個心會好唔安樂, 就算珪禽獸入左冊, 日日比人通櫃都彌補唔到當事人所受的傷害

tky198781128/8/2008 17:42
[quote]原文章由 [i]Aussie[/i] 於 2008-8-28 22:19 發表
一名名校十三歲女生,因為不開心相約女同學去夜街飲酒傾訴 <--邊到可以賣酒比十三歲小朋友﹖ [/quote]
我以前讀小六個時(大約10年前), 都有同學係7仔買到酒=.="
個時仲係大家考完試一齊飲(我個時好乖冇飲ga:jump)

kenryomar28/8/2008 20:06
香港呢幾年越黎多越多呢d案件發生,,

[email protected]29/8/2008 02:07
睇報紙呢兩條xx 仲想用$5000 保釋,好彩個官拒絕左申請...
暫時只係各被控以一項強姦罪...

[email protected]29/8/2008 02:11

文中提及"女同學稱約了另一班同學及朋友出來"
可能唔係佢自己買呢...不過成班人在場都竟然冇人阻止...

[email protected]29/8/2008 02:14
[quote]原文章由 [i]tky1987811[/i] 於 2008-8-29 01:42 發表

我以前讀小六個時(大約10年前), 都有同學係7仔買到酒=.="
個時仲係大家考完試一齊飲(我個時好乖冇飲ga:jump) [/quote]

試過去7仔,有兩個學生妹叫我個fd 幫佢地買酒...

Aussie29/8/2008 05:50
[quote]原文章由 [i]Torres_ArSo[/i] 於 2008-8-29 01:30 發表

士多OK 見你似夠砰就賣~_~ [/quote]

13歲 點老積都 睇得出掛﹗﹖

Aussie29/8/2008 05:53
再講 買酒吾洗 出示身份證明歲數架咩

加歷查的Fans29/8/2008 05:59
[quote]原文章由 [i]Aussie[/i] 於 2008-8-29 13:53 發表
再講 買酒吾洗 出示身份證明歲數架咩 [/quote]
冇嫁喇
最多咪問幾句
再懷疑先會要求身份證
但通常d職員都唔會
尤其便利店果d

Aussie29/8/2008 06:03
回覆 #30 加歷查的Fans 的文章

甘呢D就係執法問題
向我呢殊 如果你賣酒比未夠秤既人
你自己都會賴野

tomhui_199112329/8/2008 06:06
[quote]原文章由 [i]Aussie[/i] 於 2008-8-29 14:03 發表
甘呢D就係執法問題
向我呢殊 如果你賣酒比未夠秤既人
你自己都會賴野 [/quote]
澳洲要幾多歲先可以買酒 ?

Aussie29/8/2008 06:15
回覆 #32 tomhui_1991123 的文章

煙 酒 賭 要18

four-la29/8/2008 06:40
回覆 #29 Aussie 的文章

有次去百 X 買野, 有位十歲唔夠的小妹妹排我前面, 拎住兩罐啤酒
收銀阿姐望下佢又望下我, 唔出聲照計算, 點之到小妹妹畀錢, 先發現原來我同位小妹妹無關的
然後 up 一大輪咩「你未夠十八歲唔買得酒架, 不過今次算啦, 以後叫番大人黎自己買喇」
我心諗你可以執正唔賣, 係費時煩去 cancel 個交易啫.

miyabi29/8/2008 12:00
[quote]原文章由 [i]Aussie[/i] 於 2008-8-29 14:15 發表
煙 酒 賭 要18 [/quote]
不過好似買煙呢d既話,西人會執得比較正黎做,如果係唐人鋪頭通常d老細都只眼開只眼閉,基本上唔係著校服都唔會睇你ID

Aussie29/8/2008 13:12
回覆 #35 miyabi 的文章

吾會 一樣會查

ks086629/8/2008 16:09
人渣,,敗類,,賤格~~~

miyabi30/8/2008 08:47
[quote]原文章由 [i]Aussie[/i] 於 2008-8-29 21:12 發表
吾會 一樣會查 [/quote]
可能sydney呢邊華人多過melbourne果邊掛..

喺sydney呢邊去唐人雜貨鋪買煙,真係基本上冇人查你id....

[[i] 本文章最後由 miyabi 於 2008-8-30 16:48 編輯 [/i]]

利迷謝拉特30/8/2008 09:27
有時真係唔覺得佢可憐
雖然個3個人真係好賤!
13歲真係心智未成熟
入世未深wo.....
:rolleyes:rolleyes

L.加西亞31/8/2008 13:00
疑似已被高登起底

[url]http://forum7.hkgolden.com/view.aspx?message=1344298[/url]

查看完整版本: 呢兩條xx