利迷論壇 » 聊天茶座 » 有冇巴絲打移民咗去利物浦?

頁: [1] 2

chrisliyk31/8/2021 03:56
有冇巴絲打移民咗去利物浦?

想問鴽A哋意見

orminghon31/8/2021 07:25
[quote]原文章由 [i]chrisliyk[/i] 於 31/8/2021 11:56 發表
想問鴽A哋意見 [/quote]

冇移民過去
但去過幾次朝聖

但如果真係移民搵地方住... 真心唔建議利物浦

有D人會覺得悶... (呢樣我反而唔怕, 事實上香港話多野玩...其實大家咪又係日日歸縮係屋企放工煲下劇同篤下手機...)
重點係治安真係麻麻...

但如果唔介意治安既...
我覺得近海既城巿細細地幾CHILL的:hyper:hyper:hyper

chrisliyk31/8/2021 08:27
回覆 #2 orminghon 的文章

其實我真心想知治安點樣唔好?我上網睇過冶安冇乜嘢啫?去到個人覺得唔安全?

orminghon31/8/2021 08:43
[quote]原文章由 [i]chrisliyk[/i] 於 31/8/2021 16:27 發表
其實我真心想知治安點樣唔好?我上網睇過冶安冇乜嘢啫?去到個人覺得唔安全? [/quote]

工業城巿...普遍街童同窮人較多
街童同埋酒鬼亦唔少...
同某D大城巿唔同,因為利物浦作為城巿都幾細...基本上你夜晚在巿中心行都會撞到少少既,想避都幾難 (自己就好彩冇乜不愉快經歷既...)

呢度有比較數據化既資料... (大部分係MODERATE或以上既)
[url]https://www.numbeo.com/crime/in/Liverpool[/url]

比香港你對比埋... (香港好多都係LOW/ VERY LOW)
[url]https://www.numbeo.com/crime/in/Hong-Kong[/url]

不過要補充一點既...
話利物浦治安差,但佢始終都係英國地方...英國治安在歐洲唔算太差...
所以比較差既利物浦,都未至於係唔可以接受既程度...
講緊利記既罪案問題...好多都只係限於扒手呀...或者有賊入屋偷野之類... (另外仲有毒品,但對一般人影響相對較細...因為一般唔會攪普通人....)
所以真係話去到好危險或者安全問題就唔駛太擔心..
而且講偷野嚴重都只係對比香港而言,佢都未至於去到有人會建議夜晚唔好一個人出街,或者有背包會有人提醒你揹前面等等... (對比意大利,大部分城巿你去三五七日旅行都會遇到扒手...或者會有警察提你揹背包小心D比人偷野之類)
只係唔好好似香港咁好似天下無賊咁...D電話銀包四圍放...或者出街唔關好門窗之類...
套返LONELY PLANET既建議...保持正常人既一般警覺心就應該足夠
自己識得有人以前在那邊讀U... 其實佢都係正正常常既,
自己亦去過,都係自己一個人四圍行,都冇覺得有乜野唔安全

如果要比較易明少少...
你就當利物浦係英國既深水埗之類...:hyper:hyper

chrisliyk31/8/2021 10:45
回覆 #4 orminghon 的文章

多謝你咁咩細回覆,其實我覺得利物浦人本身好nice, 所以唔太明白點解成日都聴到有香港人話利物浦冶安差.我相信利物浦一樣有好區,離巿中心遠少少應該都OK

orminghon1/9/2021 02:00
[quote]原文章由 [i]chrisliyk[/i] 於 31/8/2021 18:45 發表
多謝你咁咩細回覆,其實我覺得利物浦人本身好nice, 所以唔太明白點解成日都聴到有香港人話利物浦冶安差.我相信利物浦一樣有好區,離巿中心遠少少應該都OK [/quote]

咁當然每個地方都會有好NICE既人啦

其實道理只係同有個外國人黎香港話要住深水埗...正常香港人都未必會建議...因為有其他香港人覺得治安/環境好少少既區而已

另外,除左治安問題,再提提可能要留意既問題
1. 悶 (雖然我覺得冇乜野)
2. 天氣 (近港冬天都幾大風同凍)
3. 口音 (利物浦特色口音唔易適應)
4. 工作 (利物浦巿內相對冇咁多工種)

不過如果唔急住買屋落腳既...其實先租屋住一/兩年親身感受下實況個人會覺得最好...
始終住落鍾唔鍾意真係好個人...

chrisliyk1/9/2021 02:22
回覆 #6 orminghon 的文章

其實我以前都佳過深水埗,其實真係冇乜嘢🤣!我會去租個地方住下先,口音問題我都有諗過,要等小朋友去感受一下,要去學校同老師傾擸U先知有幾難攪!

或者到時可以搵到好既一面可以分享俾大家,令其他人對利物浦改觀,到時可以有更多巴打絲打過嚟住。

orminghon1/9/2021 02:43
[quote]原文章由 [i]chrisliyk[/i] 於 1/9/2021 10:22 發表
其實我以前都佳過深水埗,其實真係冇乜嘢🤣!我會去租個地方住下先,口音問題我都有諗過,要等小朋友去感受一下,要去學校同老師傾擸U先知有幾難攪!

或者到時可以搵到好既一面可以分 ... [/quote]

係呀
到時等你分享:fishball

師兄諗住幾時起行?

ruudi1/9/2021 03:07
如果想近Liverpool,

選擇Warrington 啦, 港人熱點黎, 仲有Chester 都好唔錯

[url]https://fryford.github.io/imdmap/[/url]

呢條LINK 就會搵到邊到好住, 綠色係好區... 我下年都應該過Reading 了

chrisliyk1/9/2021 05:07
回覆 #9 ruudi 的文章

下年年中或之前!到時整返個利迷移走走難群組,俾多啲支援香港重十五十六既巴絲打,鼓勵佢哋心動不如行動啦!

Warrington, Crewe, 都會考慮,始終想搬近愛隊少少,Reading 我都有考慮過,到步再決定啦!

大家保持聯絡! 有消息再係度分享俾其他利迷

orminghon1/9/2021 05:32
[quote]原文章由 [i]chrisliyk[/i] 於 1/9/2021 13:07 發表
下年年中或之前!到時整返個利迷移走走難群組,俾多啲支援香港重十五十六既巴絲打,鼓勵佢哋心動不如行動啦!

Warrington, Crewe, 都會考慮,始終想搬近愛隊少少,Reading 我都有考慮過,到步再決 ... [/quote]

係呀,英國既城巿文化風土都各有不同...
如果唔急既咪去到體驗下先FEEL下做決定

不過如果有小朋友就麻煩少少 (返學方面成日轉校始終唔太好)

至於想搬近愛隊...
其實本身因香港搬去英國,...已經近左好多:hyper:hyper:hyper

真係要睇波或朝聖既...坐火車又得COACH又得..自己開車又得...其實好近下
同返廣州冇乜分別

不過提一提係英國星期日有個時段係冇直播波睇既... 呢個我諗係最難適應既地方:hyper:hyper

[[i] 本文章最後由 orminghon 於 1/9/2021 13:34 編輯 [/i]]

阿舜1/9/2021 06:46
Reading都應該係香港人熱門地之一
始終大約一個鐘頭車去到倫敦

ruudi1/9/2021 07:41
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 1/9/2021 14:46 發表
始終大約一個鐘頭車去到倫敦 [/quote]

多香港人到不得了.... 應該係全英國最多香港人去ge Town

超級市場撞口撞面都係香港人

chrisliyk1/9/2021 08:21
回覆 #13 ruudi 的文章

我就係知道Reading太多香港人,所以先唸其他區,依家先唸利物浦及週邊區份先再體驗當地生活。

有冇人重唸緊?十五十六中?

夜神月1/9/2021 15:16
去邊到都好,一定唔好搬去近球場嗰啲區住

戈壁先生2/9/2021 00:36
[quote]原文章由 [i]chrisliyk[/i] 於 1/9/2021 10:22 發表

或者到時可以搵到好既一面可以分 ... [/quote]

信下大部份人既選擇, 利記睇波特登去支持下就算, 住就真大把地區可以選, 我有老友今年過去, 倫敦住, 但係利巿買間HOUSE 都只係10萬磅, 因為價錢平, 所以買佐黎去開睇波就渡假住下咁。

住同返學, 真係無必要選利巿, 由其口音呢樣野, 不如揀其他地區。

真係感覺似鄉下口音咁:bebe

[[i] 本文章最後由 戈壁先生 於 2/9/2021 08:37 編輯 [/i]]

戈壁先生2/9/2021 00:39
[quote]原文章由 [i]orminghon[/i] 於 1/9/2021 13:32 發表

係呀,英國既城巿文化風土都各有不同...
如果唔急既咪去到體驗下先FEEL下做決定

不過如果有小朋友就麻煩少少 (返學方面成日轉校始終唔太好)

至於想搬近愛隊...
其實本身因香港搬去英國,...已經近左 ... [/quote]

我想問下冇直播波睇係咩意思?
即係除佐去現場睇, 反而冇電視播?

難怪一個二個都深水埗買佐盒子先過去:bebe

阿舜2/9/2021 01:23
[quote]原文章由 [i]戈壁先生[/i] 於 2/9/2021 08:39 發表

難怪一個二個都深水埗買佐盒子先過去:bebe [/quote]
深水埗盒子,主要係去到都想煲劇
真係有需要的:hehe

ruudi2/9/2021 01:33
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 1/9/2021 14:46 發表
始終大約一個鐘頭車去到倫敦 [/quote]

你又點呀, 之前聽過你有諗過去美國

ruudi2/9/2021 01:34
[quote]原文章由 [i]戈壁先生[/i] 於 2/9/2021 08:36 發表

信下大部份人既選擇, 利記睇波特登去支持下就算, 住就真大把地區可以選, 我有老友今年過去, 倫敦住, 但係利巿買間HOUSE 都只係10萬磅, 因為價錢平, 所以買佐黎去開睇波就渡假住下咁。

住同返學, 真係無必要 ... [/quote]

有小朋友真係諗下其他區啦.... 南部真係好少少

阿舜2/9/2021 01:37
[quote]原文章由 [i]ruudi[/i] 於 2/9/2021 09:33 發表

你又點呀, 之前聽過你有諗過去美國 [/quote]
係呀,等美帝批核我既申請,我諗仲有一年時間

orminghon2/9/2021 02:21
[quote]原文章由 [i]戈壁先生[/i] 於 2/9/2021 08:39 發表

難怪一個二個都深水埗買佐盒子先過去:bebe [/quote]

係呀...英國規定...星期日有個時段唔比直播... (冇記錯係星期日早場)
因為想鼓勵球迷入場... (呢個上年冇球迷入得場有EXEMPTION...)

所以如果身在英國,....那個時段咁啱係利記...就比左錢都冇直播睇了

orminghon2/9/2021 02:21
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 2/9/2021 09:23 發表

深水埗盒子,主要係去到都想煲劇
真係有需要的:hehe [/quote]

但英國應該好多收費電視,...其實唔駛靠盒子啦:hyper:hyper

orminghon2/9/2021 02:22
[quote]原文章由 [i]ruudi[/i] 於 2/9/2021 09:34 發表

有小朋友真係諗下其他區啦.... 南部真係好少少 [/quote]

係呀...揀返少少中產既地區...小朋友都冇咁易學壞:hyper:hyper

阿舜2/9/2021 03:47
[quote]原文章由 [i]orminghon[/i] 於 2/9/2021 10:21 發表

但英國應該好多收費電視,...其實唔駛靠盒子啦:hyper:hyper [/quote]
咁想繼續睇一向睇開既中港台韓劇,英國收費電視唔一定齊
唔排除去左英國生活都想繼續追愛回家

不過盒子去到可以要用VPN先work到

orminghon3/9/2021 01:48
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 2/9/2021 11:47 發表

咁想繼續睇一向睇開既中港台韓劇,英國收費電視唔一定齊
唔排除去左英國生活都想繼續追愛回家

不過盒子去到可以要用VPN先work到 [/quote]

應該有D都會睇到...外國反而冇乜點BLOCK大陸那些SOURCE
係香港先BLOCK晒..可能太多人睇

阿舜16/11/2021 01:22
有無巴打堅去左利物浦?
有恐襲,望一切安好

orminghon16/11/2021 01:46
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 16/11/2021 09:22 發表
有無巴打堅去左利物浦?
有恐襲,望一切安好 [/quote]

的士那單?
個的士司機都幾英雄下...

阿舜16/11/2021 01:56
[quote]原文章由 [i]orminghon[/i] 於 16/11/2021 09:46 發表

的士那單?
個的士司機都幾英雄下... [/quote]
是的
可能英國人一直對恐襲敏感度高
個的士司機有懷疑可以鎖車唔比人走
如果真係走入教堂引爆就死得人多

戈壁先生16/11/2021 04:31
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 16/11/2021 09:56 發表

是的
可能英國人一直對恐襲敏感度高
個的士司機有懷疑可以鎖車唔比人走
如果真係走入教堂引爆就死得人多 [/quote]

有報道話佢機警反鎖車唔俾炸彈客落車先,然後佢再落車,但睇片司機係爆炸完先落車?

阿舜17/11/2021 01:07
[quote]原文章由 [i]戈壁先生[/i] 於 16/11/2021 12:31 發表

有報道話佢機警反鎖車唔俾炸彈客落車先,然後佢再落車,但睇片司機係爆炸完先落車? [/quote]
睇片的確係司機係爆炸完先落車
咁段估係車入面司機反鎖,同緊炸彈人纏繞緊,跟手炸彈人引爆

ruudi17/11/2021 02:55
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 17/11/2021 09:07 發表

睇片的確係司機係爆炸完先落車
咁段估係車入面司機反鎖,同緊炸彈人纏繞緊,跟手炸彈人引爆 [/quote]

咁爆法, 但之前新聞話司機冇生命危險

話時話, 利物浦邊度好住? 我係移英谷傾利物浦...D人講到垃圾地方咁...攪到我冇諗過去果邊,

但最近聽到, 原來SNOOPY 校長去左利物浦退休..

其實利記D球星住邊區架? 有冇人知?

orminghon17/11/2021 03:05
[quote]原文章由 [i]ruudi[/i] 於 17/11/2021 10:55 發表

咁爆法, 但之前新聞話司機冇生命危險

話時話, 利物浦邊度好住? 我係移英谷傾利物浦...D人講到垃圾地方咁...攪到我冇諗過去果邊,

但最近聽到, 原來SNOOPY 校長去左利物浦退休..

其實利記D球星住邊區 ... [/quote]

之前都有講過...
因為係傳統工業城巿黎...窮人會比較多
治安對比起其他城巿亦係稍差...但我覺得未至於差到住係那裡會覺得有危險那種...不過以前耐唔耐都會見球星屋企比人爆格,... (呢30年黎有印象比人爆過既有2-3個咁上下)
而且本身利巿細同冇乜野玩

你咪當係深水埗區係香港咁囉...有得揀自然好多人都未必會主動揀深水埗...

至於利記入面邊度好住D,睇以下網站參考下:
[url]https://www.transport-executive.co.uk/best-places-to-live-in-liverpool/[/url]

其實利巿近年都已經翻新緊同活化緊...已經好過十幾廿年前好多
LIVERPOOL ONE已經翻新得幾現代化...亦有唔少新樓... 住呢D新少少既區其實環境可能會好過曼巿/倫敦既舊區...(那些舊區既樓其實都真係幾舊)

另外,其他球星唔知...但高普就好似住緊VICTORIA ROAD...據說呢度都幾多球星住

ruudi17/11/2021 03:38
[quote]原文章由 [i]orminghon[/i] 於 17/11/2021 11:05 發表

之前都有講過...
因為係傳統工業城巿黎...窮人會比較多
治安對比起其他城巿亦係稍差...但我覺得未至於差到住係那裡會覺得有危險那種...不過以前耐唔耐都會見球星屋企比人爆格,... (呢30年黎有印象比人爆過既 ... [/quote]

睇左呢個區, 又真係幾靚wor

orminghon17/11/2021 05:33
[quote]原文章由 [i]ruudi[/i] 於 17/11/2021 11:38 發表

睇左呢個區, 又真係幾靚wor [/quote]

係靚既
其實利巿一直嘗試活化同翻新...
如果只計巿中心同某幾個區...而家睇落已經幾新幾靚幾舒服... 同十幾廿年前已經分別幾大

orminghon2/12/2021 01:53
琴日睇波先知
利巿上星期有個十二歲既學生妹被殺

ruudi2/12/2021 07:17
[quote]原文章由 [i]orminghon[/i] 於 2/12/2021 09:53 發表
琴日睇波先知
利巿上星期有個十二歲既學生妹被殺 [/quote]

果邊好多青少年都係帶刀旁身, 成個幕末時代咁, 又沖田總司 又齋藤一咁

orminghon2/12/2021 08:03
[quote]原文章由 [i]ruudi[/i] 於 2/12/2021 15:17 發表

果邊好多青少年都係帶刀旁身, 成個幕末時代咁, 又沖田總司 又齋藤一咁 [/quote]

佢呢單係好奇怪...好似冇乜目標去桶人咁

waifer7/12/2021 12:18
回覆 #27 阿舜 的文章

我一家移居左利物浦啊(不是因為我捧利記),暫時感覺人很nice,天氣又不太差喎,我地揀治安比較好的區,平時車出車入,冇去夜街,感覺唔差喎,啲樓又夠平,真係慳返唔少。

阿舜8/12/2021 01:47
[quote]原文章由 [i]waifer[/i] 於 7/12/2021 20:18 發表
我一家移居左利物浦啊(不是因為我捧利記),暫時感覺人很nice,天氣又不太差喎,我地揀治安比較好的區,平時車出車入,冇去夜街,感覺唔差喎,啲樓又夠平,真係慳返唔少。 [/quote]
的確比起曼城,雷丁果面(唔洗講倫敦了),利市樓係平的
你係利市邊區?

查看完整版本: 有冇巴絲打移民咗去利物浦?