利迷論壇 » 聊天茶座 » 武漢肺炎

頁: [1] 2 3

阿舜23/1/2020 06:54
武漢肺炎

香港地每幾次就一炮
由禽流感,沙士,豬流感,中東,到武漢,個政府都係唔知做緊乜咁
都明知一定會疲到埋身,硬係唔可以早D做足D

耐人尋味24/1/2020 02:20
總之有關中國H嘢
大事唔識做, 小事唔敢做
調轉講都得

orminghon24/1/2020 03:31
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 23/1/2020 14:54 發表
香港地每幾次就一炮
由禽流感,沙士,豬流感,中東,到武漢,個政府都係唔知做緊乜咁
都明知一定會疲到埋身,硬係唔可以早D做足D [/quote]

你見衞生署署長...

自己比人見到咳,話乾所以咳...

佢話自己冇發燒所以冇病徵唔駛戴口罩...就知在香港邊有可能防疫成功?

根本錯到離奇:

第一,
武漢肺炎都講明唔一定會發燒,呢個我諗普通人都知

第二.
乾咳其實已經係肺炎病徵既一種黎,佢竟然唔知....

第三,
作為一個署長...又或者普通一個人....稍為了解下都知武漢肺炎係有潛伏期,而且高達10-14日
而潛伏期係可以傳染的...
佢竟然講得出有病徵先要戴口罩,一係就靠害,一係就無知...

第四,
有樣野叫預防...自己無病,但其他人可能有....個個都好似佢咁...咁香港一定死硬都得

orminghon24/1/2020 03:40
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 24/1/2020 10:20 發表
總之有關中國H嘢
大事唔識做, 小事唔敢做
調轉講都得 [/quote]

你睇澳門
佢地政府一向比人鬧HEA做

但今次知大鑊,即時做野,
雖然叫做遲左,但起碼你可以信佢做既野的確要傾要時間

成本價賣口罩
電子申報...
取消新年活動
賭場強制戴口罩

相反香港...宣佈完高鐵入境申報會令人流多仲危險...比人鬧左三日傾足三日
先突然"諗"到原來可以預先派定比人在車入面填.... (仲要唔係电子,仲要填紙咁落後)
成件事幾咁低智.....
一般人一下諗到既野,要三日班官先諗到,點攪?

同埋本身唔駛申報個理由已經膠到唔應該講出口... (真正理由我相信大家都估到一定唔關人流事)
如果驚人流多危險,咁樣飛機一樣唔駛申報,點解機場唔怕人流,高鐵又驚?
而且,佢個概念係
有病...叫佢留在高鐵大堂申報會好大鑊...聚集人流會好易傳染
應該拿拿臨比佢入境,趕D病人出去巿區先...香港巿區咁少人...咁樣最安全,去到巿區一定唔會傳染🤣

耐人尋味24/1/2020 03:47
回覆 #4 orminghon 的文章

最簡單, 連呼籲市民出街帶口罩都冇
高官自己重要死橕咩冇病徵就乜七七
實在難免令人會聯想到同禁幪面法違憲上訴有關
真係唔好話人乜都政治化

對於經歷過沙士H香港人嚟講
正苦呢班 hihi 真係死四萬九千次都唔夠

[[i] 本文章最後由 耐人尋味 於 24/1/2020 11:50 編輯 [/i]]

orminghon24/1/2020 03:52
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 24/1/2020 11:47 發表
最簡單, 連呼籲市民出街帶口罩都冇
高官自己重要死橕咩冇病徵就乜七七
實在難免令人會聯想到同禁幪面法違憲上訴有關
真係唔好話人乜都政治化

對於經歷過沙士H香港人嚟講
正苦呢班 hihi 真係死四萬九 ... [/quote]

真...
如果今次爆真係人禍黎...

班醫護前線先慘...

orminghon24/1/2020 03:58
最搞笑係...而家有風不停話武漢肺炎係歧視,究竟明唔明歧視係乜概念?

你那裡發現,或者源頭在那裡,用佢個名,真心冇問題...好似孟加拉虎...中華白海豚,...唔通又話歧視佢地

即使病名都大把用地方命名...

中東呼吸綜合症
日本腦炎
德國麻疹
香港腳
非洲豬瘟

甚至用職業命名
退伍軍人症  (又係歧視軍人?)
網球手 (歧視人打網球?)

LFC Fans24/1/2020 12:16
大陸諗野要掉轉諗,你搞好多野最後搞定沒事,就即是本來沒事是你搞事,但人唔做、你唔做,大家都唔做,真係爆鑊,咪集體負責囉!

耐人尋味28/1/2020 07:46
呢條柒婆真係同全香港人過唔去

elongation28/1/2020 08:06
[quote]原文章由 [i]orminghon[/i] 於 24/1/2020 11:58 發表
最搞笑係...而家有風不停話武漢肺炎係歧視,究竟明唔明歧視係乜概念?

你那裡發現,或者源頭在那裡,用佢個名,真心冇問題...好似孟加拉虎...中華白海豚,...唔通又話歧視佢地

即使病名都大把用地方命名...

中 ... [/quote]
呢d野一向用人名,一係用地名
用年份命名可能係第一次

ruudi28/1/2020 14:07
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 28/1/2020 15:46 發表
呢條柒婆真係同全香港人過唔去 [/quote]

我們還有黨:):):)

耐人尋味29/1/2020 02:18
[quote]原文章由 [i]ruudi[/i] 於 28/1/2020 10:07 PM 發表

我們還有黨:):):) [/quote]

最重要係有習爺爺H御駕親征, 指揮抗疫:shy

Aussie29/1/2020 08:59
啲武漢人真係好pk, 自己有病仲周圍走去害人

mendokusai30/1/2020 07:04
[quote]原文章由 [i]Aussie[/i] 於 29/1/2020 16:59 發表
啲武漢人真係好pk, 自己有病仲周圍走去害人 [/quote]
最PK係講大話...
d 醫護Frd 都話佢地去到見醫生先講自己去過武漢

史提夫胡禮30/1/2020 07:54
[quote]原文章由 [i]Aussie[/i] 於 29/1/2020 16:59 發表
啲武漢人真係好pk, 自己有病仲周圍走去害人 [/quote]

中國人o既觀念就係咁:
將個病傳染俾其他人,自己先會好o番:fishball

阿舜3/2/2020 02:31
[quote]原文章由 [i]史提夫胡禮[/i] 於 30/1/2020 15:54 發表

中國人o既觀念就係咁:
將個病傳染俾其他人,自己先會好o番:fishball [/quote]
傳左比人,可能仲可以轉運添~

耐人尋味3/2/2020 03:28
嗰對七十幾歲H武漢夫婦
完完全全加強咗香港人對大陸人H負面印象
冇得怪人哋

阿舜3/2/2020 04:01
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 3/2/2020 11:28 發表
嗰對七十幾歲H武漢夫婦
完完全全加強咗香港人對大陸人H負面印象
冇得怪人哋 [/quote]
典型示範左何為自私

耐人尋味3/2/2020 04:54
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 3/2/2020 12:01 PM 發表

典型示範左何為自私 [/quote]

一日死都唔肯封關
市民就會諗:
X! 都唔知而家出面重有幾多呢類hihi周圍走

~~阿風~~4/2/2020 02:23
呢個八婆岩岩仲叫人唔好戴口罩
喂呀,唔好咁癲啦

耐人尋味4/2/2020 02:52
[quote]原文章由 [i]~~阿風~~[/i] 於 4/2/2020 10:23 AM 發表
喂呀,唔好咁癲啦 [/quote]

佢唔係扮, 的確係傻L咗.

阿舜4/2/2020 03:34
出現本港首宗死亡個案

Uncle_34/2/2020 16:11
[quote]原文章由 [i]~~阿風~~[/i] 於 4/2/2020 10:23 發表
喂呀,唔好咁癲啦 [/quote]

你班友仔個個反佢,
仲唔有仇報仇等幾時.
777 :hit:hit:hit

ruudi5/2/2020 02:43
有冇人做緊大陸廠?

唉慘到唔知點:85

elongation5/2/2020 03:06
8000人排隊買口罩
香港淪落到咁嘅田地

阿舜5/2/2020 03:26
[quote]原文章由 [i]ruudi[/i] 於 5/2/2020 10:43 發表
有冇人做緊大陸廠?

唉慘到唔知點:85 [/quote]
好多都未開工,因為要延長春假同個別城市封關
無論工人同員工好多都未返到廠

ruudi5/2/2020 05:25
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 5/2/2020 11:26 發表

好多都未開工,因為要延長春假同個別城市封關
無論工人同員工好多都未返到廠 [/quote]

交唔到貨比人
:lilcry

阿舜5/2/2020 06:43
[quote]原文章由 [i]ruudi[/i] 於 5/2/2020 13:25 發表

交唔到貨比人
:lilcry [/quote]
我公司呢度就好D,而家係生產淡季

celtics335/2/2020 07:10
[quote]原文章由 [i]ruudi[/i] 於 5/2/2020 13:25 發表

交唔到貨比人
:lilcry [/quote]

我家公司停工到十號

阿舜5/2/2020 07:35
[quote]原文章由 [i]celtics33[/i] 於 5/2/2020 15:10 發表

我家公司停工到十號 [/quote]
對你既花紅影響大唔大?

LFC Fans5/2/2020 13:14
我朋友係深圳住,香港返工,現在要去荃灣租酒店住著先,由 8 號起租,租左 10 日先。

阿舜7/2/2020 03:37
[quote]原文章由 [i]LFC Fans[/i] 於 5/2/2020 21:14 發表
我朋友係深圳住,香港返工,現在要去荃灣租酒店住著先,由 8 號起租,租左 10 日先。 [/quote]
10日應該唔夠了

celtics337/2/2020 10:36
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 5/2/2020 15:35 發表

對你既花紅影響大唔大? [/quote]

有影響囉講真,今年本來諗住大豐收的。。。。

celtics337/2/2020 10:38
睇黎下星期公司工廠真係十號復到工。。。。

其實我覺得國內肺炎無控制到住。。。。

LFC Fans7/2/2020 18:11
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 7/2/2020 11:37 發表
10日應該唔夠了 [/quote]
我同個朋友都咁講,但又無理由一租就 2 個月,祇好短租續短租…

[quote]原文章由 [i]celtics33[/i] 於 7/2/2020 18:38 發表
睇黎下星期公司工廠真係十號復到工。。。。

其實我覺得國內肺炎無控制到住。。。。 [/quote]

最高最高領導人要你開工就要開架啦!如果有員工在任時受到感染甚至死亡,呢啲 risk 都係你 take 架喇!最多領導人幫你維穩一下咁囉!你睇富士康,成百萬員工,唔開工唔得架!所以傳話最遲 3 月頭佢地就要復工。

[[i] 本文章最後由 LFC Fans 於 8/2/2020 05:31 編輯 [/i]]

阿舜10/2/2020 03:42
只係希望會減慢,即係叫做控制住

你話真係零感染,短期內(二月)真係無咩可能

阿舜10/2/2020 08:33
[quote]原文章由 [i]LFC Fans[/i] 於 8/2/2020 02:11 發表

我同個朋友都咁講,但又無理由一租就 2 個月,祇好短租續短租…

最高最高領導人要你開工就要開架啦!如果有員工在任時受到感染甚至死亡,呢啲 risk 都係你 take 架喇!最多領導人幫你維穩一下咁囉 ... [/quote]
廠要買機器同買料返黎自制口罩~

LFC Fans10/2/2020 16:02
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 10/2/2020 16:33 發表

廠要買機器同買料返黎自制口罩~ [/quote]
口罩原料大陸一向都大把,好多好多「外國生產」既口罩,原材料都係大陸來,生產機器更唔成問題,祇不過生產出來既口罩,要得到國際既衛生認證就無咁易了。現在有講法,富士康自己 set production line,自己生產口罩畀佢地既員工用,有多就供應畀大陸其他有需要者,聲稱的、預計的投產日期係 2 月底…云云,所以去到 3 月就可以大規模復工,呵呵呵!如果可以咁快、又無事既,佢地則又再創左世界紀錄了。

阿舜11/2/2020 01:23
[quote]原文章由 [i]LFC Fans[/i] 於 11/2/2020 00:02 發表

口罩原料大陸一向都大把,好多好多「外國生產」既口罩,原材料都係大陸來,生產機器更唔成問題,祇不過生產出來既口罩,要得到國際既衛生認證就無咁易了。現在有講法,富士康自己 set production line,自己生產 ... [/quote]
公司係邊度搵材料既詳就唔清楚了,淨係知搵到料,攪緊機器,口罩係比廠既人用

ruudi11/2/2020 12:16
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 10/2/2020 11:42 發表
只係希望會減慢,即係叫做控制住

你話真係零感染,短期內(二月)真係無咩可能 [/quote]

阿爺話好多城市做到了

查看完整版本: 武漢肺炎