利迷論壇 » 聊天茶座 » 中美首階段貿易協議

頁: [1]

阿舜16/1/2020 02:05
中美首階段貿易協議

預左都係咁上下喇

主要都係同香港人去日本韓國泰國旅行一樣,買!買!買!

不過一直都奇怪,買咁多農產品,真係食得晒既咩?
大陸種唔到大豆既?成日都要周圍買既?

耐人尋味16/1/2020 03:01
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 16/1/2020 10:05 AM 發表
預左都係咁上下喇

大陸種唔到大豆既?成日都要周圍買既? [/quote]

大陸出產唔到奶粉既?成日都要周圍買既?
大陸做唔到手機既?成日都要周圍買既?
大陸做唔到____既?成日都要周圍買既? (自己填)
:stp

RED19/1/2020 11:00
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 16/1/2020 10:05 發表
預左都係咁上下喇

大陸種唔到大豆既?成日都要周圍買既? [/quote]

其實中國雖然是大, 但適合種植的地區其實唔多. 國內大豆食用量是世界最高, 大豆個價入口又唔高. 把有限的土地種米,果等更為合理.

P.S: 大豆可以做豆漿豆腐等產品, 豆渣又可以比豬牛食/當肥料. 入口再多都可以消耗

查看完整版本: 中美首階段貿易協議