利迷論壇 » 聊天茶座 » 海洋公園

頁: [1]

阿舜10/1/2020 01:58
海洋公園

聖誕果陣去過,因為係假日所以都幾多人

年年都有同小朋友去兩三次,其實玩係算好玩既,不過唔會期望本地人會一年到晚不停去掛
擴建亦都岩,不過要100億喎............
不如創作D ICON,整多D公仔黎賣仲好,DISNEY賺錢都係靠frozen

咁多海洋生物,拎幾億整返套海底奇兵,話唔定救返生個樂園

LFC Fans12/1/2020 04:20
呢一啲半公不私H野,邊有人咁認真丫……,祇會有人從中乘機掠水落格既者。

:bebe

阿舜13/1/2020 02:01
[quote]原文章由 [i]LFC Fans[/i] 於 12/1/2020 12:20 發表
呢一啲半公不私H野,邊有人咁認真丫……,祇會有人從中乘機掠水落格既者。

:bebe [/quote]
未至於落格既,不過呢類半官方機構通常人工都幾高下~

k6f313/1/2020 05:47
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 10/1/2020 09:58 發表
聖誕果陣去過,因為係假日所以都幾多人

年年都有同小朋友去兩三次,其實玩係算好玩既,不過唔會期望本地人會一年到晚不停去掛
擴建亦都岩,不過要100億喎............
不如創作D ICON,整多D公仔黎賣仲好,DISNEY賺 ... [/quote]

中國人肯花錢落R&D?我好有保留。

舉例:海洋公園的吉祥物,我覺得有點老土,為何不肯將他進化一下?

擴建人人都睇到,容易交差。始終都係打工,都要保住自己個飯碗。

orminghon13/1/2020 06:29
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 13/1/2020 10:01 發表

未至於落格既,不過呢類半官方機構通常人工都幾高下~ [/quote]

投標工程水份都幾高下...
落格就唔會明目張膽...
但肥約益自己友就唔多唔少了

orminghon13/1/2020 06:30
[quote]原文章由 [i]k6f3[/i] 於 13/1/2020 13:47 發表

舉例:海洋公園的吉祥物,我覺得有點老土,為何不肯將他進化一下?

擴建人人都睇到,容易交差。始終都係打工,都要保住自己個飯碗。 [/quote]

直頭肉酸...
A貨味好濃....

阿舜13/1/2020 07:11
[quote]原文章由 [i]orminghon[/i] 於 13/1/2020 14:30 發表

直頭肉酸...
A貨味好濃.... [/quote]
差不多既野,係深水土步玩具街大把,係差個LOGO
5份1價錢

阿舜13/1/2020 07:12
[quote]原文章由 [i]k6f3[/i] 於 13/1/2020 13:47 發表

擴建人人都睇到,容易交差。始終都係打工,都要保住自己個飯碗。 [/quote]
其實隻威威司令,都已經係進化左了
需知到N年前海洋公園既ICON係隻海馬...........

Aussie13/1/2020 08:49
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 13/1/2020 17:12 發表

需知到N年前海洋公園既ICON係隻海馬........... [/quote]

原來已經唔係海馬喇!?

阿舜13/1/2020 08:58
[quote]原文章由 [i]Aussie[/i] 於 13/1/2020 16:49 發表

原來已經唔係海馬喇!? [/quote]
海馬仲在生,不過賣點唔係海馬了
係隻威威司令,即係若干年前死左果條殺人鯨

話時話係唔係有個水上樂園(比人游水果種)起緊?

k6f313/1/2020 09:29
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 13/1/2020 15:12 發表

需知到N年前海洋公園既ICON係隻海馬........... [/quote]

威威司令太有中國色彩,一定要再進化。

至於有關海馬的事,年青一代未必知道。:luf:luf

[[i] 本文章最後由 k6f3 於 13/1/2020 17:30 編輯 [/i]]

阿舜13/1/2020 09:31
[quote]原文章由 [i]k6f3[/i] 於 13/1/2020 17:29 發表

威威司令太有中國色彩,一定要再進化。

至於有關海馬的事,年青一代未必知道。:luf:luf [/quote]
西化左既威威司令應該係咩樣?:lol

k6f313/1/2020 09:34
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 13/1/2020 17:31 發表

西化左既威威司令應該係咩樣?:lol [/quote]

我估日系較吸引

原來已有進化:
[url=http://whiskersandfriends.oceanpark.com.hk/tc/]http://whiskersandfriends.oceanpark.com.hk/tc/[/url]

我還停留在這個:
[url=https://www.flickr.com/photos/wcchan2/1527348279]https://www.flickr.com/photos/wcchan2/1527348279[/url]

[[i] 本文章最後由 k6f3 於 13/1/2020 17:38 編輯 [/i]]

k6f313/1/2020 09:39
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 13/1/2020 16:58 發表

話時話係唔係有個水上樂園(比人游水果種)起緊? [/quote]

本來上年年尾開幕,但到而家都唔見話有開幕禮。

阿舜13/1/2020 09:44
[quote]原文章由 [i]k6f3[/i] 於 13/1/2020 17:39 發表

本來上年年尾開幕,但到而家都唔見話有開幕禮。 [/quote]
海洋公園既水上樂園都算係我少年時既回憶之一

orminghon13/1/2020 11:42
[quote]原文章由 [i]k6f3[/i] 於 13/1/2020 17:34 發表

我估日系較吸引

原來已有進化:
[url]http://whiskersandfriends.oceanpark.com.hk/tc/[/url]

我還停留在這個:
[url]https://www.flickr.com/photos/wcchan2/1527348279[/url] [/quote]

進化完都係唔掂

mendokusai14/1/2020 03:51
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 13/1/2020 16:58 發表

話時話係唔係有個水上樂園(比人游水果種)起緊? [/quote]

頂 :lol
人地叫威威"獅"令
係海獅唔係殺人鯨:lol:lol:lol

mendokusai14/1/2020 04:01
殺人鯨叫海威小姐

耐人尋味14/1/2020 04:05
[quote]原文章由 [i]mendokusai[/i] 於 14/1/2020 11:51 AM 發表

人地叫威威"獅"令
係海獅唔係殺人鯨:lol:lol:lol [/quote]

假如吉祥物係美人魚
舜兄一定唔會記錯:hyper

orminghon14/1/2020 05:47
[quote]原文章由 [i]mendokusai[/i] 於 14/1/2020 11:51 發表

人地叫威威"獅"令
係海獅唔係殺人鯨:lol:lol:lol [/quote]

我都想講:hyper:hyper:hyper:hyper:hyper

海洋公園殺人鯨威威死左好多年了
而家裡面冇殺人鯨的:hyper:hyper

orminghon14/1/2020 05:50
[quote]原文章由 [i]mendokusai[/i] 於 14/1/2020 12:01 發表
殺人鯨叫海威小姐 [/quote]

有咩?
唔係死左之後冇再引入?

其實海洋公園的確冇乜原素吸引人入場
以前個水族館勁
但今時今日個水族館我覺得普通料

冇特別既海洋生物... (人地珠海有白鯨表演,叫幾少地方有)
個海洋劇情改到好垃圾... (我要返以前表現表賽,唔要夾硬整個扮晒保護環境既故事)

機動遊戲亦冇乜特別...

mendokusai14/1/2020 06:35
[quote]原文章由 [i]orminghon[/i] 於 14/1/2020 13:50 發表

有咩?
唔係死左之後冇再引入?

其實海洋公園的確冇乜原素吸引人入場
以前個水族館勁
但今時今日個水族館我覺得普通料

冇特別既海洋生物... (人地珠海有白鯨表演,叫幾少地方有)
個海洋劇情改到好垃 ... [/quote]

冇再引入
海威就係死咗果條

單講海洋生物係冇乜特別H
但講動物其實算多
熊貓 企鵝 水母
早幾年有中華鱘但養唔掂
不過近年好似係冇乜新野

機動遊戲我覺得度度都差唔多

orminghon14/1/2020 07:05
[quote]原文章由 [i]mendokusai[/i] 於 14/1/2020 14:35 發表

冇再引入
海威就係死咗果條

單講海洋生物係冇乜特別H
但講動物其實算多
熊貓 企鵝 水母
早幾年有中華鱘但養唔掂
不過近年好似係冇乜新野

機動遊戲我覺得度度都差唔多 [/quote]

我一直叫佢威威...

其實企鴒水母而家幾乎所有水族館都有...
熊貓就以水族館黎計係少有... (但動物園就好多鄰近地區都有)

我自己覺得欠左個特色係令人一定想去睇既

例如我啱啱講珠海既白鯨表演....

至於機動遊戲...其實我唔太玩
所以唔敢講...
但海洋公園個過山車我就咁睇就好似冇其他地方咁驚:hyper:hyper

mendokusai14/1/2020 07:49
[quote]原文章由 [i]orminghon[/i] 於 14/1/2020 15:05 發表

我一直叫佢威威...

其實企鴒水母而家幾乎所有水族館都有...
熊貓就以水族館黎計係少有... (但動物園就好多鄰近地區都有)

我自己覺得欠左個特色係令人一定想去睇既

例如我啱啱講珠海 ... [/quote]

早十年嚟講算等別
而家熊貓企鵝周圍都有
而且講動物我諗好難同大陸鬥
人地咁大地方去養

機動遊戲其實算係咁
過山車都有3個 (最舊果個360度, 越鑛飛車, 有個新新地雙腳凌空)
而且大陸機動遊戲唔係個個敢玩 (至少我就不了)

orminghon14/1/2020 08:00
[quote]原文章由 [i]mendokusai[/i] 於 14/1/2020 15:49 發表

早十年嚟講算等別
而家熊貓企鵝周圍都有
而且講動物我諗好難同大陸鬥
人地咁大地方去養

機動遊戲其實算係咁
過山車都有3個 (最舊果個360度, 越鑛飛車, 有個新新地雙腳凌空)
而且大陸 ... [/quote]

同埋設計都係問題

其實沖縄水族館都有同一問題
以前鯨鯊那個打卡位...個個都覺得好特別
而家每個稍為大少少既水族館都抄左那個位...

所以要鬥...一定要諗一D比較特別既野...

如果唔係...吸引唔到人入場..

機動遊戲方面,唔係話佢差,而係佢冇一樣好特別既野引到你特登想入場玩

舉個例,例如大板環球影城,我會好想玩佢SPIDER MAN...
又或者會好玩佢個火災現場...

但海洋公園...又好似都係那堆機動遊戲....會唔會好想玩呢?我識D好鍾意機動遊戲既朋友都冇話特別想入場玩...

而家海洋公園可以吸引人入場既....變左好似得返每年萬聖節鬼屋...
但呢樣玩左咁多年其實有少少玩到爛爛地,開始吸引力下滑了...

以前好似會攪下D噴水節之類...
但宣傳都唔夠勁

感覺幾頭唔到岸既FEEL...

[[i] 本文章最後由 orminghon 於 14/1/2020 16:05 編輯 [/i]]

阿舜14/1/2020 08:53
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 14/1/2020 12:05 發表

假如吉祥物係美人魚
舜兄一定唔會記錯:hyper [/quote]
都要視乎身材既

阿舜14/1/2020 08:55
海洋公園應該要發展到可以食野味既

或者可以即釣即煮即食,咁西貢流浮山果D可以閃開了

orminghon14/1/2020 09:04
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 14/1/2020 16:55 發表
海洋公園應該要發展到可以食野味既

或者可以即釣即煮即食,咁西貢流浮山果D可以閃開了 [/quote]

即係在水族館睇啱邊條就即刻叫人撈出黎?:hyper:hyper:hyper:hyper

耐人尋味14/1/2020 09:07
[quote]原文章由 [i]orminghon[/i] 於 14/1/2020 05:04 PM 發表

即係在水族館睇啱邊條就即刻叫人撈出黎?:hyper:hyper:hyper:hyper [/quote]

啱晒強國口味

史提夫胡禮16/1/2020 03:18
其實請盛智文o番黎救海洋公園會唔會作用大oD?

阿舜16/1/2020 03:30
[quote]原文章由 [i]史提夫胡禮[/i] 於 16/1/2020 11:18 發表
其實請盛智文o番黎救海洋公園會唔會作用大oD? [/quote]
當年佢撈果陣引入左Hello喂,就係咁先變賺錢
點都係搵生意人去帶住好D,如果真係為賺錢

mendokusai16/1/2020 04:08
[quote]原文章由 [i]史提夫胡禮[/i] 於 16/1/2020 11:18 發表
其實請盛智文o番黎救海洋公園會唔會作用大oD? [/quote]
當年撐唐英年
有人嬲豬呀

阿舜16/1/2020 04:16
[quote]原文章由 [i]mendokusai[/i] 於 16/1/2020 12:08 發表

當年撐唐英年
有人嬲豬呀 [/quote]
當年大把人撐唐唐
不過係佢太水皮選唔到之餘仲要無左個地下皇宮

查看完整版本: 海洋公園