利迷論壇 » 聊天茶座 » 球迷會好波

頁: [1] 2

ruudi1/9/2019 12:43
球迷會好波

:adore

tai3331/9/2019 16:52
今日香港多間球迷會喺Facebook發聲支持香港人,當中嘅球隊包括利物浦、車路士、曼城、紐卡素、柏爾馬、AC米蘭、李斯特城、曼聯、熱刺、巴塞隆拿、布力般流浪、多蒙特及華倫西亞等。[b]當中有球迷會更發聲明,指唔會再接受警察及其家屬會員參與球迷會活動[/b]

雖然大家鍾意嘅球隊唔同,但可以肯定嘅係,大家都一樣都係咁鍾意香港。(100 Most)

[url]https://upload.cc/i1/2019/09/01/LcgbBW.png[/url] 車仔倒貼5蚊 haha

冰谷大貓1/9/2019 17:42
如果球迷會幹事們是贊同一些[b]依自己政治取向而罔顧法紀,對公共設施不停破壞,長期擾亂一般市民生活、工作,肆意凌辱警員及其家屬,甚至欺凌、虐打其他對其橫蠻行為不滿的普通市民[/b]的示威人士的話,我會非常失望。

[[i] 本文章最後由 冰谷大貓 於 2/9/2019 02:10 編輯 [/i]]

kcmc2/9/2019 00:03
又玩政治?我又被代表?我對貴會絕對失望,以後也不來了。

耐人尋味2/9/2019 01:13
如果一些對球會歷史稍有認識的球迷, 尤其是1989年希斯堡慘劇
對罔顧法紀、警黑合作、衝入地鐵車廂(重要入錯線!)見人就打的警員......有憐憫之心的話
我係極度失望!!!

ruudi2/9/2019 01:29
示威者擾亂市民生活, 我尚可接受, 但政府同警察係公然破壞香港法治, 任意暴打市民, 作為認識Juf96 的我黎講, 係絕不接受公僕現在的做法。

~~阿風~~2/9/2019 02:13
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 2/9/2019 09:13 發表
如果一些對球會歷史稍有認識的球迷, 尤其是1989年希斯堡慘劇
對罔顧法紀、警黑合作、衝入地鐵車廂(重要入錯線!)見人就打的警員......有憐憫之心的話
我係極度失望!!! [/quote]
個個球會/球迷會唔出聲都可以
反而利記就最需要出聲

阿舜2/9/2019 04:33
[quote]原文章由 [i]冰谷大貓[/i] 於 2/9/2019 01:42 發表
如果球迷會幹事們是贊同一些依自己政治取向而罔顧法紀,對公共設施不停破壞,長期擾亂一般市民生活、工作,肆意凌辱警員及其家屬,甚至欺凌、虐打其他對其橫蠻行為不滿的普通市民的示威人士的話,我會非常失望。 [/quote]
對呢部份,各位幹事各有睇法
不能代表任何人

阿舜2/9/2019 04:34
[quote]原文章由 [i]kcmc[/i] 於 2/9/2019 08:03 發表
又玩政治?我又被代表?我對貴會絕對失望,以後也不來了。 [/quote]
不,唔想玩政治,政治亦都唔好玩
聲明只是處名幹事的聲明,不代表球會/球迷會

冰谷大貓2/9/2019 05:44
真的不想說下去,實在不該在利迷論壇吵政治。但版友們回應了我的話,一次也不回覆是失禮。

既然是利迷就要說希斯堡慘劇嗎?怎麼沒想到 Heysel?
還是如現在的局勢一般,要賴那個場地差,保安劣,引致大量死亡,不是鬧事、縱火的暴民的錯?

版友說對示威者尚可忍受,我佩服他的胸襟,但對於當場被[color=Red]示威者防礙、騷擾、欺辱、禁錮、毒打[/color]的人,不論是平民還是警察,受害的感覺是 100% 的。忍受或支持示威者,亦間接地支持了這些罔顧法律的暴力吧?

警方是有很多做得不對的事情,違紀的人自然該受刑責。我覺得近月發生的情況,警方有太少經驗了,會處理得不好,是無奈亦是想當然。話說回來,若非有人終日示威違法,手段層出不窮,亦不會有過度用武的警察。這時警察差不多是做每件事都會被侮辱、被指責、被挑釁,無時無刻處身在鏡頭下、壓力中,更要在隨時置身在致命危險的環境,仍要盡責地執行職務,我是很支持的。

[color=Red]紅色是修改。[/color]

[[i] 本文章最後由 冰谷大貓 於 2/9/2019 17:57 編輯 [/i]]

ruudi2/9/2019 06:25
[quote]原文章由 [i]冰谷大貓[/i] 於 2/9/2019 13:44 發表
真的不想說下去,實在不該在利迷論壇吵政治。但版友們回應了我的話,一次也不回覆是失禮。

既然是利迷就要說希斯堡慘劇嗎?怎麼沒想到 Heysel?
還是如現在的局勢一般,要賴那個場地差,保安劣,引致大量死亡 ... [/quote]

版友, 對啊

版友說對示威者尚可忍受,我佩服他的胸襟,但對於當場被防礙、被騷擾、被欺辱、被禁錮、被毒打的人,不論是平民還是警察,受害的感覺是 100% 的。忍受或支持示威者,亦間接地支持了這些罔顧法律的暴力吧?

我們也想為那些被警察騷擾、被欺辱、被禁錮、被毒打的市民, 討回公道啊:thumbup: 我支持你的說法

其實示威者不對, 有証據下去拘捕, 完全係可以接受, 而且按程序合理情況下拘捕示威者, 相信大部份市民都可以接受。 但現在係公然違反警例下, 多名警察(其實也不知什麼人, 又不出示委任証/又沒有NO)四處不合理的毒打市民, 這就是不能接受了。示威者可以不專業(因為要接受法律制裁), 但警察是紀律部隊,必須是專業地合乎警例下運作, 我們只是把不專業的警察, 將違反法律的警察作出拘捕罷了, 所以支持成立委員會, 追究壞警察, 請問這樣要都不合理?

[[i] 本文章最後由 ruudi 於 2/9/2019 14:42 編輯 [/i]]

阿舜2/9/2019 06:29
所以,點解訴求之一,係成立獨立調查委員會,就係想幫香港警察挽回聲譽啊!希望會有公義,除去不公平~

耐人尋味2/9/2019 06:40
回覆 #11 ruudi 的文章

而家警察攞正牌亂打人冇後果, 被市民鬧係好正常喎

冰谷大貓2/9/2019 06:40
[quote]原文章由 [i]ruudi[/i] 於 2/9/2019 14:25 發表

版友, 對啊

版友說對示威者尚可忍受,我佩服他的胸襟,但對於當場被防礙、被騷擾、被欺辱、被禁錮、被毒打的人,不論是平民還是警察,受害的感覺是 100% 的。忍受或支持示威者,亦間接地支持了這些罔顧法律 ... [/quote]

抱歉説得不清楚,我這一段是指那些被不守法紀的自私示威者傷害的受害平民或警察,不是指警方傷人的事情,警方做法的不妥我在上文下一段有提及。

文筆不好令你誤會了,抱歉。為免更多誤會,我稍微編輯一下上文吧。

ruudi2/9/2019 06:48
[quote]原文章由 [i]冰谷大貓[/i] 於 2/9/2019 14:40 發表

抱歉説得不清楚,我這一段是指那些被不守法紀的自私示威者傷害的受害平民或警察,不是指警方傷人的事情,警方做法的不妥我在上文下一段有提及。

文筆不好令你誤會了,抱歉。為免更多誤會,我稍微編輯 ... [/quote]

我沒有誤會你說什麼, 我只是指出你說那些 "防礙、被騷擾、被欺辱、被禁錮、被毒打的人" 是示威者, 而並非警察。

希望你多睇不同媒體, 找出事實真相。

ruudi2/9/2019 07:05
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 2/9/2019 14:40 發表
而家警察咱艙P亂打人冇後果, 被市民鬧係好正常喎 [/quote]

我當然知道, 但見有版友將黑白調轉了

阿舜2/9/2019 07:42
[quote]原文章由 [i]ruudi[/i] 於 2/9/2019 15:05 發表

我當然知道, 但見有版友將黑白調轉了 [/quote]
我就無睇得咁緊要係黑白調轉
算我係和理非,其實都唔支持衝擊既
不過見到一次又一次,警方既行動實在係太過份
我亦相信警察有幾萬人,唔會所有警察都係贊同同一動暴力手法

相信大家有眼睇,有能力分辨,本會幹事呢個聲明算係溫和
好多幹事一直已經係最前線,其實唔需要有個球迷會呢個大台去出聲
但係#黑白是良知,真心想警察知道,好多人既立場係乜

呢個聲明只係極微少既聲音,但係覺得係應該去做既

祝願黃+藍=綠,香港社會早日放下分化,達至和平,香港加油!!!

阿舜3/9/2019 06:05
黃藍是政見,黑白是良知

面對不合理打壓,不割蓆

香港曼聯球迷會加油

耐人尋味3/9/2019 06:34
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 3/9/2019 02:05 PM 發表
黃藍是政見,黑白是良知

面對不合理打壓,不割蓆

香港曼聯球迷會加油 [/quote]

星期日時, 已經同一位曼迷朋友約定
下次雙紅會之前
暫時唔用某個數字同英文字母互相稱呼對方.

owen112233443/9/2019 15:04
估唔到依度有咁多人利迷支持班暴徒,算啦,依個利記論壇已經唔需要再上了

3/9/2019 15:34
癡線,你地班幹事要發表你地嘎政見點解要用球迷會發話,重要扯埋利記歷史有可比性嗎?就一句個人名義就推曬責任?犀利

oktung3/9/2019 15:45
[quote]原文章由 [i]趴[/i] 於 3/9/2019 23:34 發表
癡線,你地班幹事要發表你地嘎政見點解要用球迷會發話,重要扯埋利記歷史有可比性嗎?就一句個人名義就推曬責任?犀利 [/quote]

正解,因為個人名義冇人理,就在未得球會同意下去騎劫球會個名,去推銷你圍內人既見解,還不覺得有問題,根本同政見良知已拉不上關係。

Yesyesyesno3/9/2019 16:19
真心唔覺得要將運動同政治扯上關係,扯上的話奧運都不再係奧運,只不過係幾個FD既國家自己鬥下
至於個聲明,已架英國球迷會都出左聲。我都唔想多講
總之香港係有言論自由,但並非100%咁自由,因為係要為言論負責

chrischan320013/9/2019 22:17
[quote]原文章由 [i]Yesyesyesno[/i] 於 4/9/2019 00:19 發表
真心唔覺得要將運動同政治扯上關係,扯上的話奧運都不再係奧運,只不過係幾個FD既國家自己鬥下
至於個聲明,已架英國球迷會都出左聲。我都唔想多講
總之香港係有言論自由,但並非100%咁自由,因為係要為言論負責 [/quote]
記得【不良詞語】埋英國球迷杯葛太陽報
連利迷的核心價值都唔知!
睇下自己的球衣背后的96反省下啦!

耐人尋味4/9/2019 00:26
相信幹事們已經做緊, 甚至做咗嘢向球會解釋立場.

作為一位普通會員有少少建議
球會方面未必完全了解現時候香港情況
不妨提供一些英國(國際)有公信力嘅傳媒報導連結作理據
然後堅持企硬       
縮, 會令支持嘅會員極度失望, 亦不見得不滿者會期收貨(尤其是擔心失去「官方」名義)

最壞情況, 咪唔再係「官方」球迷會囉
接受不滿者退會兼回水囉
會員人數大減囉
去番最初成立時人少少但關係密切尐咁囉
搞睇波活動又唔使搵場地搵餐懵咁囉
……

阿舜4/9/2019 01:21
昨晚幹事們一直和球會接觸解釋

當幹事們在凌晨想再次溝通時,英國球會方面表示已收工了

將會繼續處理相關問題

~~阿風~~4/9/2019 02:27
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 4/9/2019 09:21 發表
昨晚幹事們一直和球會接觸解釋

當幹事們在凌晨想再次溝通時,英國球會方面表示已收工了

將會繼續處理相關問題 [/quote]
加油

ruudi4/9/2019 02:55
加油, 係唔係官方唔重要

mendokusai4/9/2019 07:39
估唔到依度有咁多人支持班黑警

~~阿風~~4/9/2019 08:35
[quote]原文章由 [i]mendokusai[/i] 於 4/9/2019 15:39 發表
估唔到依度有咁多人支持班黑警 [/quote]
仲要用利記球迷身份講真係好諷刺

johnny5e4/9/2019 09:48
原來是非黑白對有啲人嚟講係咁難分辨
黑警濫暴已經係赤裸裸H事實
就算示威者係你哋口中H暴徒都好
對佢哋施行過份武力實在係大錯特錯

球迷會H聲明沒有對任何政治取向作表態
作為一間喺過去二十幾年深受黑警之害H球會
官方向人民幣下跪實屬可恥

tai3334/9/2019 14:16
[quote]原文章由 [i]mendokusai[/i] 於 4/9/2019 15:39 發表
我數過都係只得6個姐, 唔算好多 [img]http://www.discuss.com.hk/images/smilies/default/tongue.gif[/img]
撐警既通常都係本身就係黑警/家屬/籃屍/五毛是但一樣或多樣集於一身
香港利壇有良知的利迷始終佔大多數的

gatsby0084/9/2019 14:35
Shame on FSG.
We fight for JFT96 more than 30 years. Are you putting JFT96 logo on our jersey as supporting or $$? GXD DXXM

thmts14/9/2019 15:07
.

.

[[i] 本文章最後由 thmts1 於 9/9/2019 15:21 編輯 [/i]]

nile4/9/2019 15:56
国际笑话

冰谷大貓4/9/2019 16:18
示威者差不多日日打爛 cctv,阻路,做晒破壞,又掟磚、又放火,打人,令無辜者受累。
我地係咪唔同時空,你地一 D 都睇唔到呢 D 事?
定係你地覺得呢 D 全部都係小事?甚至全部係好事?
哼,依家又有勒,你地係咪勁開心?又捉下有冇警察犯錯,挑剔一番?

警察一直盡責努力追捕呢班罪犯,想盡力維持社會秩序,係咪唔岩?
示威者隨口就警犬黑警不知幾爽,回返一句曱甴就鬧到國際層面,咩道理?
想迅速制服罪犯,又被數說打人唔留力,使唔使讓三招先?
面對未見過既示威動亂,佢地時刻都o係生死邊緣,依家更被無差別干擾侮辱,呢份百分百壓力既工作,要每件事都百分百做得岩當然最好。但人黎架!一定會冇錯?有錯就可理直氣壯地再加百般侮辱?
真係有錯都好,部分警察犯錯,就全港警察都同你有仇?一句「黑警」,打碎左幾多好警察既心,你地知唔知?
相對黎講,係咪大多數被警察打傷既,都係無辜市民?冇參加暴動?冇犯罪?
咩黑白是良知果 D,請唔好剩係當良知係口號,用你 D 良知諗下,冇暴徒無差別搞破壞,耗盡警方心力,會唔會有咁多不幸既事情發生?

重有,將呢次示威比擬希斯堡慘劇既版友,唔該記住,當年既死難者全部係球迷,全部都唔係示威者或暴民,唔好隨便同呢次既情況相題並論,你地侮辱左當年既死難者。

同埋,因為另一宗球場慘劇,我以為利物浦球迷,應該會吸取教訓,好了解暴亂既可怕、卑劣,並且引以為戒……唉,真係有 D 遺憾。

最後,唔好因為意見唔同,就隨便話人地係黑警/家屬/籃屍/五毛,正如我唔會隨便猜測版友係暴徒/廢青/文宣/收錢。

冇球迷會幹事既聲明,我都費事出聲,我黎呢度,係為支持愛隊,真係唔想講呢 D,但係我亦唔想個論壇變成一言堂。

[[i] 本文章最後由 冰谷大貓 於 5/9/2019 04:04 編輯 [/i]]

chrischan320014/9/2019 20:49
[quote]原文章由 [i]冰谷大貓[/i] 於 5/9/2019 00:18 發表
示威者差不多日日打爛 cctv,阻路,做晒破壞,又掟磚、又放火,打人,令無辜者受累。
我地係咪唔同時空,你地一 D 都睇唔到呢 D 事?
定係你地覺得呢 D 全部都係小事?甚至全部係好事?
哼,依家又有勒,你地係 ... [/quote]
無哩班示威者“搞事”(喺你眼中啦),一早送咗中啦
定係你天真覺得每天遊行靜坐然後政府就會聽市民意見
黑警處理手法你覺得無問題的話
好行唔送,祝你喺大灣區愉快地睇紅軍

耐人尋味5/9/2019 00:56
>> 真係有錯都好,部分警察犯錯,就全港警察都同你有仇?
因為冇出示委任證, 唔可以針對番個別有錯嘅警察投訴, 所以咪一次過鬧晒佢哋. 紀律部隊嘛, 有嘢大家一齊硬食囉, 唔係嘅咩?
入學堂受訓咗唔知幾多個星期, 有市民當住佢哋面朗讀番passing out段誓詞, 即刻拘捕喎. 聽番都老羞成怒呀?

>> 示威者隨口就警犬黑警不知幾爽,回返一句曱甴就鬧到國際層面,咩道理?
黑警係指佢哋同黑社會合作, 行為唔見得光, 黑心......
而曱甴就將示威者比喻為絕大部份人見到都覺得噁心嘅昆蟲, 令差佬心理上覺得點打都得

於現場衝突時受傷, 大家都可以理解, 咁示威者被捕被制服之後就唔可以再打
你有冇見過早幾日一張相, 一個差佬用身體壓住一位女示威者於地上, 重要用手掩住位女示威者個口, 唔畀佢呼叫, 成個畫面令你諗到乜嘢?

我真係想問番轉頭, 其實你係咪喺唔同時空?

利記之神5/9/2019 01:39

:mk:85:angry:evil
真心估唔到
會有甘多無良知既利迷

elongation5/9/2019 02:05
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 5/9/2019 08:56 發表
>> 真係有錯都好,部分警察犯錯,就全港警察都同你有仇?
因為冇出示委任證, 唔可以針對番個別有錯嘅警察投訴, 所以咪一次過鬧晒佢哋. 紀律部隊嘛, 有嘢大家一齊硬食囉, 唔係嘅咩 ... [/quote]
當一個人會用「犯錯」黎形容毒打市民的警察
其實係無乜野再需要討論

查看完整版本: 球迷會好波