利迷論壇 » 聊天茶座 » 香港加油

頁: [1] 2

ruudi2/7/2019 01:37
香港加油

唔知點解, 今日好想開個正面D 既 Topic,
慶幸香港有班有理想有主見的90/00後, 令到本身諗移民既我, 又見返D希望。

阿舜2/7/2019 01:38
[size=6]香港加油!!![/size]

celtics332/7/2019 02:25
不割蓆 !!!

香港加油 !!!

StandingInDark2/7/2019 02:38
:thumbup: 不割蓆不譴責不篤灰

阿舜2/7/2019 02:42
的確要加油

係身邊既人,同事,我隱隱feel到有少少民意叛逆轉

要持守初心同態度

耐人尋味2/7/2019 03:34
同班 PK 鬥長命!

ruudi2/7/2019 03:37
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 2/7/2019 10:42 發表
的確要加油

係身邊既人,同事,我隱隱feel到有少少民意叛逆轉

要持守初心同態度 [/quote]

其實佢地衝左入立會破壞我都問有咩目的, 又有傳言話帶頭衝既係鬼等等。 (我主要擔心佢地比實彈射/比人拉暴動入罪)。 我再諗深D, 我只係和理非鍵盤戰士, 而佢地真係係前線, 面對住政府完全唔理佢地訴求, 係會灰到極點。有D選擇以死明志, 而衝入去O個班, 都係絕望下做死士。 我係理解佢地, 無權指責。 但希望佢地知道, 死士/義士, 拉下拉下就冇....最有效方法係和平長期狂爭, 靠投票/不合作, 每個星期示威, 去令共產黨快D換人。

相信共黨明白想快D重回正軌, 唯有換左o個4條友

celtics332/7/2019 06:52
[quote]原文章由 [i]ruudi[/i] 於 2/7/2019 11:37 發表

其實佢地衝左入立會破壞我都問有咩目的, 又有傳言話帶頭衝既係鬼等等。 (我主要擔心佢地比實彈射/比人拉暴動入罪)。 我再諗深D, 我只係和理非鍵盤戰士, 而佢地真係係前線, 面對住政府完全唔理佢地訴求, 係會灰 ... [/quote]

有分析話共產黨既威權政治風氣下, 民生做得差, 共黨願意換人, 但如果係挑戰佢所簡選既, 就會無咁易妥協.......

阿舜2/7/2019 07:46
好老實,咁易換到既,當年老董就應該一早收檔

當年老董係可以連任過一次,做左1.5屆..........

ruudi2/7/2019 11:48
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 2/7/2019 15:46 發表

當年老董係可以連任過一次,做左1.5屆.......... [/quote]

其實從歷史黎講,死晒香港700萬人,共產黨都當碎料。其實印度甘地,馬丁路德金做,如果係大陸,一定唔會出名,因為比人殺左,你勇武咩,夠唔夠新疆班友勇? 咪又係於事無補。理性黎講,對共產黨做咩都係徒勞無功。

但人有時都係唔甘心唔反抗下做順民姐. 理性黎講,最好幫d仔女申請做少年民建聯, 学下鷒q廉, 之後就發達

LFC Fans3/7/2019 03:54
[quote]原文章由 [i]ruudi[/i] 於 2/7/2019 19:48 發表
最好幫d仔女申請做少年民建聯, 学下鷒q廉, 之後就發達
... [/quote]

呢樣好講天份,唔係你話想學就學到,我就點都做唔到。

ruudi3/7/2019 05:09
[quote]原文章由 [i]LFC Fans[/i] 於 3/7/2019 11:54 發表

呢樣好講天份,唔係你話想學就學到,我就點都做唔到。 [/quote]

自從遇上梁特, 先知道"人無恥則無敵" 呢句大道理:85

阿舜5/7/2019 02:07
區議會議席,好重要的
我唔敢用血債票償呢類字眼,但係投票的確係最簡單直接既發聲方法

每一票都不可少,每一票都寶貴

Aussie5/7/2019 02:48
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 2/7/2019 17:46 發表

當年老董係可以連任過一次,做左1.5屆.......... [/quote]

結果係越換越衰

Aussie5/7/2019 03:16
[quote]原文章由 [i]ruudi[/i] 於 2/7/2019 13:37 發表

其實佢地衝左入立會破壞我都問有咩目的, 又有傳言話帶頭衝既係鬼等等。 (我主要擔心佢地比實彈射/比人拉暴動入罪)。 我再諗深D, 我只係和理非鍵盤戰士, 而佢地真係係前線, 面對住政府完全唔理佢地訴求, 係會灰 ... [/quote]

係有啲蠢 明眼人都知警賊個邊SetH局

依家衝入去破壞 反而減輕咗林鄭同警賊H壓力

阿舜9/7/2019 02:55
公民運動,遍地開花

阿舜9/7/2019 02:58
壽終正寢 v 撤回

點解要堅持?係都要我岩你唔岩?

莫名其妙

此外,自由黨既花生好好睇

k6f39/7/2019 03:05
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 9/7/2019 10:58 發表
壽終正寢 v 撤回

點解要堅持?係都要我岩你唔岩?

莫名其妙

此外,自由黨既花生好好睇 [/quote]

而家玩同義詞:bebe:bebe:bebe

阿舜10/7/2019 03:35
寶壙力加油!

一陣去買返支飲下先

耐人尋味10/7/2019 03:50
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 10/7/2019 11:35 AM 發表
寶壙力加油!

一陣去買返支飲下先 [/quote]

個宣傳效果大過乜, 除笨有精, 希望陸續有來.

一陣我都去買返支飲下先

Uncle_310/7/2019 06:36
已經飲緊:hyper

阿舜10/7/2019 08:01
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 10/7/2019 11:50 發表

個宣傳效果大過乜, 除笨有精, 希望陸續有來.

一陣我都去買返支飲下先 [/quote]
咁客戶群唔同既

睇大台既客同網上面既客可能係兩GROUP人

買多D喇大家,寶壙力好解渴架

阿舜7/8/2019 02:18
想搵D好新聞好人好事去打氣,真係好難............

耐人尋味7/8/2019 03:15
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 7/8/2019 10:18 AM 發表
想搵D好新聞好人好事去打氣,真係好難............ [/quote]

利君雅

阿舜7/8/2019 04:16
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 7/8/2019 11:15 發表

利君雅 [/quote]
個樣都幾好,又後生

耐人尋味7/8/2019 04:30
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 7/8/2019 12:16 PM 發表

個樣都幾好,又後生 [/quote]

最重要係姓「利」:hyper

阿舜7/8/2019 04:31
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 7/8/2019 12:30 發表

最重要係姓「利」:hyper [/quote]
你咁多得?!:o

你後生果陣迷唔迷利智?

耐人尋味7/8/2019 04:44
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 7/8/2019 12:31 PM 發表

你咁多得?!:o

你後生果陣迷唔迷利智? [/quote]

唔通我著利工民秋蟬牌羊毛內衣又要話過你知?:nonono

阿舜7/8/2019 07:48
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 7/8/2019 12:44 發表

唔通我著利工民秋蟬牌羊毛內衣又要話過你知?:nonono [/quote]
無野喎,利智係好野黎架
當年一個利智,一個陳奕詩,都係一代人才黎~

耐人尋味7/8/2019 08:50
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 7/8/2019 03:48 PM 發表

無野喎,利智係好野黎架
當年一個利智,一個陳奕詩,都係一代人才黎~ [/quote]

又係喎, 呢類人才都係亞視......

阿舜7/8/2019 08:51
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 7/8/2019 16:50 發表

又係喎, 呢類人才都係亞視...... [/quote]
當年亞視播世界波的確係比無線好

阿舜21/11/2019 03:28
香港人,區選加油!!!
選舉,都係向政府展示力量既方法之一
大家唔好浪費

ruudi25/11/2019 00:55
回覆 #32 阿舜 的文章

黃C暴徒大勝了....  :) :) :)

史提夫胡禮25/11/2019 05:54
[quote]原文章由 [i]ruudi[/i] 於 25/11/2019 08:55 發表
黃C暴徒大勝了....  :) :) :) [/quote]

其實都係議席上係大勝,選票上好似都係話贏6:4,唔算話大比數贏。
恐怕出年立法會,班建制派又會用「配票」方法黎孩陵u。

celtics3325/11/2019 10:06
[quote]原文章由 [i]史提夫胡禮[/i] 於 25/11/2019 13:54 發表

其實都係議席上係大勝,選票上好似都係話贏6:4,唔算話大比數贏。
恐怕出年立法會,班建制派又會用「配票」方法黎孩陵u。 [/quote]

七成投票但建制好多都唔係輸好多, 真係只要我地投票率低少少都贏唔到咁多席.

建制中共既配票系統真係好神, 我真係覺得70%+既投票率係只會一生人出現一次而已, 黎緊既立法會其實真係好難打.....

不過, 能夠奪回番區議會已經可以做到好多野, 亦斷左其中一D建制既水路......

香港人加油, 抗爭之路仍然係好漫長.......

ruudi25/11/2019 14:55
[quote]原文章由 [i]celtics33[/i] 於 25/11/2019 18:06 發表

七成投票但建制好多都唔係輸好多, 真係只要我地投票率低少少都贏唔到咁多席.

建制中共既配票系統真係好神, 我真係覺得70%+既投票率係只會一生人出現一次而已, 黎緊既立法會其實真係好難打.....

不過, 能 ... [/quote]

除非攻陷功能組別, 否則比較難在立會過半數, 係比例代表制下, 有鐵票/配票界票情況下, 就算直選泛民都比較難拎到過半. 我比較放眼係選特首個百幾票, 泛民而家手上有450票, 加埋商界就可以對抗老左. 我當特首唔係泛民, 至少可以同商界夾份做個正常少少GE商人上位, 如田大少, 維基(佢去守護中大令我對佢另眼相看), 我都心滿意足

冰谷大貓25/11/2019 16:04
請教一下,有冇版友知道其實以往區議會個投票率,個分母有冇扣除「自動當選」所以冇得投既合資格選民架?

celtics3326/11/2019 07:34
[quote]原文章由 [i]ruudi[/i] 於 25/11/2019 22:55 發表

除非攻陷功能組別, 否則比較難在立會過半數, 係比例代表制下, 有鐵票/配票界票情況下, 就算直選泛民都比較難拎到過半. 我比較放眼係選特首個百幾票, 泛民而家手上有450票, 加埋商界就可以對抗老左. 我當特首唔 ... [/quote]

已經有網台諗緊點打功能組別了, 今次真係要一次過每一個領域都要光復香港, 再爭取到香港應該要有既自由同一個有制度既香港.

史提夫胡禮27/11/2019 07:30
[quote]原文章由 [i]celtics33[/i] 於 26/11/2019 15:34 發表

已經有網台諗緊點打功能組別了, 今次真係要一次過每一個領域都要光復香港, 再爭取到香港應該要有既自由同一個有制度既香港. [/quote]

如果功能組別都過半係泛民,係咪就有足夠票數廢除功能組別?

不過要過半真係有oD難度,宜家立法會功能組別只有9席係泛民,黎緊區議會1席會係泛民,就當下屆立法會可以o係超級區議會咻h1席,泛民都仲要再咻h7席先得。

ruudi28/11/2019 01:41
人權法都過埋了, 今場運動, 最堅定幫到手都真係林太同新一哥, 無佢地兩位大功臣, 人權法應該過唔到

查看完整版本: 香港加油