利迷論壇 » 聊天茶座 » 修訂逃犯條例

頁: [1] 2 3

阿舜10/6/2019 01:59
修訂逃犯條例

睇得到現屆政府幾高手低能

成件事源頭係陳同佳案,幫返潘女尋寃,對辛苦飛去台灣幫警察搵証據搵番個女條屍既潘爸爸好慘
只要係針對返限台灣,件事唔同晒
結果比人睇到有hidden agenda
越攪越衰
林鄭係公務員精英,有為高效,可惜亦欠周詳公關,又無手下有多方關係既人幫佢
張建忠原本係好人選,可惜呢一單主打係鄭若樺同比卡超
或者多幾個類似馬時亨既人穿插下會較好

今次好值得香港人引以為榮
我地關心社會,關心香港,認為有問題,不公義既事情我地會發聲

chrischan3200110/6/2019 02:07
下一手段就只有罷工停市
林鄭當今次只係百萬行
一句已閲。完
睇死香港人繼續揾食緊要

耐人尋味10/6/2019 02:54
綜合各方版本, 個故仔應該係:
原本林鄭見陳同佳案嘅苦主爸爸好慘, 可能真係諗住修例為單案
點知被人睇到有hidden agenda
商家佬首先出聲
跟住大陸司法有幾陽光大家有眼見, 越描越黑
西環甚至再上一層見反對聲音咁大, 更加唔可以讓步, 於是出手夾保皇黨歸隊
而鄭若樺一來早排身有屎, 本身又無料到幫唔到手, 比加超更加係公公一名

葉劉可能重為23條落台條氣唔順, 對師奶聯署個回應簡直一絕
十一哥就不嬲豬八戒照鏡
其他行會成員個個袖手旁觀

阿舜10/6/2019 03:04
都話如果原庄既修訂落實,最大鑊係班商家佬廠佬
呢二十三十年係上面做得生意既,實中三招

1) 貪污
2) 漏稅
3) 包二(或三...N)奶

阿舜10/6/2019 03:22
[quote]原文章由 [i]chrischan32001[/i] 於 10/6/2019 10:07 發表
下一手段就只有罷工停市
林鄭當今次只係百萬行
一句已閲。完
睇死香港人繼續揾食緊要 [/quote]
就係吹緊6.12罷市

elongation10/6/2019 03:27
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 10/6/2019 10:54 發表
原本林鄭見陳同佳案嘅苦主爸爸好慘, 可能真係諗住修例為單案
商家佬首先出聲
西環甚至再上一層見 ... [/quote]
無乜可能係因為果單案而諗住修例
以台灣現時的政治地位,根本唔會係香港政府呢個管治級數的組織去處理移交逃犯的事
修左例都唔會有任何改變

耐人尋味10/6/2019 03:36
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 10/6/2019 11:04 AM 發表
都話如果原庄既修訂落實,最大鑊係班商家佬廠佬
呢二十三十年係上面做得生意既,實中三招

1) 貪污
2) 漏稅
3) 包二(或三...N)奶 [/quote]

做得幾千萬甚至上億生意, 花多幾十萬去打點, 無理由唔做呀?
嘩點知原來而家有手尾跟

阿舜10/6/2019 04:06
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 10/6/2019 11:36 發表

做得幾千萬甚至上億生意, 花多幾十萬去打點, 無理由唔做呀?
嘩點知原來而家有手尾跟 [/quote]
有時唔需要咩理由,總之係果個環境生活同做生意,就係會做果堆野
范冰冰都坦白從寬喇,如果要一次過要交返10年稅真係會幾大鑊

mendokusai10/6/2019 05:09
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 10/6/2019 10:54 發表
原本林鄭見陳同佳案H苦主爸爸好慘, 可能真係諗住修例為單案
商家佬首先出聲
西環甚至再上一層見 ... [/quote]

你信林鄭真係為咗台灣單案?! :hyper
藉口嚟咋
台灣都講咗就算你通過咗都唔會同你傾移交

耐人尋味10/6/2019 06:07
話明故仔, 底牌大家都係估估下

上面授意叫佢趁呢單案搞送中又好
定係佢食飽飯搵嘢邀功又好
而家冷就晒咗, 似乎大佢唔到
睇下有冇人陣前倒戈
不過中國賓之流遠遠不及田大少有吉士

ruudi10/6/2019 06:10
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 10/6/2019 14:07 發表
話明故仔, 底牌大家都係估估下

上面授意叫佢趁呢單案搞送中又好
定係佢食飽飯搵嘢邀功又好
而家冷就晒咗, 似乎大佢唔到
睇下有冇人陣前倒戈
不過中國賓之流遠遠不及田大少有吉士 [/quote]

田少講左自由黨得4票(事實得3票因中國賓行會成員必須跟政府投), 就算佢地倒戈都冇用...要拉埋經文/葉太個D先得

阿舜10/6/2019 08:21
[quote]原文章由 [i]ruudi[/i] 於 10/6/2019 14:10 發表

田少講左自由黨得4票(事實得3票因中國賓行會成員必須跟政府投), 就算佢地倒戈都冇用...要拉埋經文/葉太個D先得 [/quote]
就係睇下班小醜黎緊點投票

LFC Fans10/6/2019 15:45
我諗下諗下,有其他H體會,的確,呢條條例對於冇犯法H人嚟講,理應係冇問題H,對於我哋一般普通香港人嚟講,理論上只要不犯禁 (不是犯法),是不會被對付的,因如果要拉人,佢派幾個特務落嚟就得啦,使乜同你講法例,佢哋一向都唔講呢樣H。大陸要對付的是外國人,尤其中美貿戰,你搵人幫手,拉我一個孟XX,我就叫 HK 拉返你一個 yyy,到時交換人質囉!此所以中央幾大都要通過,而且要通過得好急,噉就解得通 ''時間緊迫'' 了。亦因此點解外國佬、尤其美國商會反應咁大。但大陸情急就做錯事,冇深思熟慮,冇諗過反應咁大,亦冇想過副作用有幾嚴重。再者,民怨幾近爆炸邊緣,大家對著個毫無政治智慧、又無能既政,今次咪承機爆出來囉!

[[i] 本文章最後由 LFC Fans 於 10/6/2019 23:51 編輯 [/i]]

耐人尋味11/6/2019 01:05
回覆 #13 LFC Fans 的文章

講到有冇犯禁
咁多年去過維園大嗌「結束一黨專政」嘅, 應該全部中晒.

阿舜11/6/2019 01:31
[quote]原文章由 [i]LFC Fans[/i] 於 10/6/2019 23:45 發表
我諗下諗下,有其他H體會,的確,呢條條例對於冇犯法H人嚟講,理應係冇問題H,對於我哋一般普通香港人嚟講,理論上只要不犯禁 (不是犯法),是不會被對付的,因如果要拉人,佢派幾個特務落 ... [/quote]
有關有無犯法犯禁,最大問題係,國內法律體系係為黨服務,依黨指示,呢樣野已經係講到明
某人大話陽光下司法,岩既,只要陽光係代表黨同政府

至於其他無講到明既野................

LFC Fans11/6/2019 13:43
噉當然係啦!唔通嗰啲自己細路食左大頭奶粉,上京上訪嗰啲有罪咩?有幾陽光?大家心照啦!我近來學人寫對聯,其中一聯,都同陽光有啲關係,寫得唔好你哋唔好笑。

陽光燦爛 祇照誠正真君子
風聲蕭瑟 亦稱磊落大丈夫

耐人尋味12/6/2019 00:02
回覆 #16 LFC Fans 的文章

所以當日聽到唔記得邊個出黎話大陸陽光司法
第一句諗到: 人唔笑狗都吠.

Aussie12/6/2019 01:01
[quote]原文章由 [i]LFC Fans[/i] 於 11/6/2019 01:45 發表
我諗下諗下,有其他H體會,的確,呢條條例對於冇犯法H人嚟講,理應係冇問題H,對於我哋一般普通香港人嚟講,理論上只要不犯禁 (不是犯法),是不會被對付的,因如果要拉人,佢派幾個特務落 ... [/quote]

係因為共產黨無信用,邊鬼個會信佢哋。

mendokusai12/6/2019 01:46
[quote]原文章由 [i]Aussie[/i] 於 12/6/2019 09:01 發表

係因為共產黨無信用,邊鬼個會信佢哋。 [/quote]
大陸寫BL小說都判坐10年...

elongation12/6/2019 04:58
[quote]原文章由 [i]Aussie[/i] 於 12/6/2019 09:01 發表

係因為共產黨無信用,邊鬼個會信佢哋。 [/quote]
李波,林榮基
活生生的例子係香港人眼前

今日話唔犯法唔驚
遲d就會有人提出好似新加坡咁
唔好亂講野,唔好遊行
專心番工放工,結婚生仔
咁就無人搞你啦

阿舜13/6/2019 02:05
呢屆政府,實在係令人心痛,局面可以進展到咁

電視,報紙既影像係好可怕,不過唔應該過分focus同警方對立既問題上
衝突,永遠唔會一方打另一方,而係兩方互打,打完了,除左一堆人受傷+一堆人坐監,根本問題無解決
重點轉左去警察既暴力行為,成件事係永遠唔會有進展

阿舜13/6/2019 02:37
見到特首呢個時候既說話,真係好可怕
百萬人和平上街,唔理
到衝擊政府,都唔理,只係講無謂既廢話
而家似就咁將個波踢去立法會,我睇下班保皇縮頭烏龜點避

耐人尋味13/6/2019 03:30
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 13/6/2019 10:37 AM 發表
見到特首呢個時候既說話,真係好可怕
百萬人和平上街,唔理
到衝擊政府,都唔理,只係講無謂既廢話
而家似就咁將個波踢去立法會,我睇下班保皇縮頭烏龜點避 [/quote]

習帝夾林鄭
西環夾保皇
差佬就半夾半自願做公安打手

攬炒

耐人尋味13/6/2019 03:34
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 13/6/2019 10:05 AM 發表
呢屆政府,實在係令人心痛,局面可以進展到咁

電視,報紙既影像係好可怕,不過唔應該過分focus同警方對立既問題上
衝突,永遠唔會一方打另一方,而係兩方互打,打完了,除左一堆人受傷+一堆人坐監,根本問題無解決
重 ... [/quote]

自從689 + 禿鷹個組合根本就係有計畫推差佬去同市民對立
當然有唔少差佬係攞正牌打人打得好爽
個矛盾只會不斷循環加劇

阿舜13/6/2019 04:27
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 13/6/2019 11:34 發表

自從689 + 禿鷹個組合根本就係有計畫推差佬去同市民對立
當然有唔少差佬係咱艙P打人打得好爽
個矛盾只會不斷循環加劇 [/quote]
大家都殺紅左眼
103萬人行足半日,一樣可以安安全全
唔係政府激化個對立,你估大家真係嚴命長?真係唔怕坐監?
唔係話幫警察,不過我覺得成件事警察並唔係香港人最大既敵人

耐人尋味13/6/2019 04:56
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 13/6/2019 12:27 PM 發表

大家都殺紅左眼
103萬人行足半日,一樣可以安安全全
唔係政府激化個對立,你估大家真係嚴命長?真係唔怕坐監?
唔係話幫警察,不過我覺得成件事警察並唔係香港人最大既敵人 [/quote]

我明, 紀律部隊要服從上級指令丫嘛

白衫篤住個藍衫叫佢用警棍扑人
細力尐得唔得? 唔打頭打籮柚得唔得?
開鎗眼界唔準又得唔得?
大家都係打工仔, hea 做唔使人教啦下嘩?

阿舜13/6/2019 06:02
facebook見到copy落黎既,寫得好正確

倒退

本來不想再評論事件,但看著事態的轉發展,實在令我感到心痛,心痛我們的香港,心痛我們的年輕人,擔心我們的下一代。嘗試從理性的角度分析,今次的事件可總結為幾個階段性的發展:

1. 政府沒有經過全面咨詢公眾的情況下,試圖倉卒通過修訂《逃犯條例》;

2. 法律界認為修例影響重大、深遠,應先詳細檢視法案、全面諮詢公眾,促請特區政府暫時擱置修例;

3. 政府以「修補漏洞」為藉口,堅持倉卒通過草案;

4. 在藉口牽強,缺乏充份理據的情況下,相當部分的市民開始認真去了解修例內容,並發現當中的不合理性,繼而加入反對修例行列;

5. 特區政府要求立法會繞過以涂謹申為首的法案委員會,在6月12日直接上二讀大會審議條例;

6. 引發103萬人在6月9日,參與遊行示威抗議,有60多間小店罷市響應;

7. 政府繼續堅持按原定於6月12日二讀審議條例草案;

8. 引發全港發起「同心罷工、罷課、罷市,以支援反送中行動」,反送中行動此起彼落,遍地開花。

從以上的階段性發展,當權者應該要意識到現在的問題已經並非「單一事件」(《逃犯條例》的修訂),而是市民發覺政府竟然對主流甚至可以說是一面倒的民意視若無睹。對一向重視民主自由的香港市民來說,除了失望,還有絕望。

全民激動是因為大家都開始看到「中央對香港的agenda」。當事情發展至「司馬昭之心,路人皆見」,中央/港府已難以再以溫水煮蛙,連政治敏感度較低的中產階層、商界,以至平日對政治莫不關心的小市民百姓也被瞬間喚醒。

不管有多大的理由,如果廣大市民都強烈反對一條條例的修訂,當權者是否有必要先擱置,然後再進行公眾諮詢,為何要急在一時?這令人聯想到背後的其他原因。

事情發展至今,我們知道今天的香港政府已非昔日採取「大市場、小政府」/「積極不干預政策」方針的小政府,而是背負著重大使命的強勢政府。

89年6月到19年6月,剛好30年,只是想不到今次的場景竟發生在香港。此刻,真心希望當權者切勿走回頭路,前車可鑑。

elongation13/6/2019 07:32
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 13/6/2019 12:56 發表

我明, 紀律部隊要服從上級指令丫嘛

白衫篤住個藍衫叫佢用警棍扑人
細力尐得唔得? 唔打頭打籮柚得唔得?
開鎗眼界唔準又得唔得?
大家都係打工仔, hea 做唔使人教啦下嘩? [/quote]
心理問題影響
你就算一開始未必想
打多一兩個人你就開始覺得爽,仲要攞正排做施暴者
跟住之後已經唔係打工,係想滿足你自己的慾望

當然有唔少由一開始已經係想打
金鐘地鐵站果件警長已經係,當正自己係將軍咁
自己下屬掂佢背部已經傻左發哂癲
執行職務? 講笑咩

LFC Fans13/6/2019 09:41
我踢車太貼,炒左… :sweat  原來下面的報導中,該系統只提供 2005 年或之前受勳的警察記錄,警員退役後,其號碼會轉給新人用。   Sorry 大家: :adore

下面轉自「求驗傳媒」:

「新唐人電視台的一篇所謂「報道」,由於標題「香港清場警察「警號」露餡 疑為大陸軍警假扮」太搶眼,引發網民查詢及轉載。但只要細心留意,就會發現它只是把網上傳聞共冶一爐,讀者必須再三求證。

首先,那個警察號碼9459,謠傳根據某系統查證,是一個女督察的號碼,也是這「報道」最juicy的一點。但如果大家有留意,那系統顯示的是「輔警女督察」。而輔警的號碼是會有A字開頭。

其實,只要大家把「警員9459」Google一次,就會找到答案。因為當年曾建超案中,9459就是其中一名警員,而且他是男的。所以,所謂的「警號露餡」根本是錯的。

(當年明報的報道:https://m.mingpao.com/…/arti…/20151019/s00001/1445231024374/【七警案起訴】曾健超被控5罪-花槽襲擊11警員抗拒4警-(附控罪書內容))

至於那系統是否可信,本傳媒認為其資料有憲報為根據,不過資料卻未必齊全。

至於什麼聽到「很多說普通話」等,請問大家從新聞片段或示威者拍攝的片段,有聽到「很多普通話」嗎?

另外,以拍照來判斷他們不是本地人更加是無聊。香港警察已經不只一次做這樣不恰當的行為,跟是否本地人無關。

最後,還是那一句,任何以「網傳」為內容的「新聞」必須小心求證,不要輕易轉發,越juicy越容易出事。」

:adore

*  *  *  *  *

12日香港警方暴力清場,手段殘忍。多名現場網友聽到,許多警察說普通話,懷疑行兇者多為中共軍警冒充。有網友拍到,許多「香港警察」在街頭和大廳內拍照留念,懷疑並非本地人。

此外,多名推友都表示,在現場聽到很多「香港」警察說普通話,在街上見人就打。許多香港民眾懷疑,其行為殘忍,不似香港本地警察所為。

有推特網友上傳圖片展示,用一名參與暴力清場的「男警察」肩上的警號,在香港公開警務系統中查詢,結果該警號的真正擁有者是一名女總督察。因此懷疑這名「男警察」是中國大陸派來的軍警,身上的警服只是仿冒。見下圖。  ( 下載 :  [url]https://www.datafilehost.com/d/ac9be093[/url] )

抗議者有假,防暴警察又有假,正式的香港人大鑊了。

[IMG]http://i65.tinypic.com/149wmo.jpg[/IMG]

[[i] 本文章最後由 LFC Fans 於 18/6/2019 04:23 編輯 [/i]]

阿舜13/6/2019 09:50
[quote]原文章由 [i]elongation[/i] 於 13/6/2019 15:32 發表

心理問題影響
你就算一開始未必想
打多一兩個人你就開始覺得爽,仲要咱膨が筋I暴者

金鐘地鐵站果件警長已經係,當正自 ... [/quote]
好似史丹福監獄實驗咁

阿舜13/6/2019 09:51
[quote]原文章由 [i]LFC Fans[/i] 於 13/6/2019 17:41 發表
12日香港警方暴力清場,手段殘忍。多名現場網友聽到,許多警察說普通話,懷疑行兇者多為中共軍警冒充。有網友拍到,許多「香港警察」在街頭和大廳內拍照留念,懷疑並非本地人。見下圖。

此外,多名推友都表示, ... [/quote]
:o:o:o

LFC Fans13/6/2019 10:06
仲有,小道消息,但我信的。9 號晚,去衝立法會大樓的,約 200 多、不夠 300 人,其實他們絕大部份都只是去睇下戲,真正衝鐵欄既都只係幾十個,係呢幾十個中,有唔少都唔係真正既香港人,只係帶頭去,幫忙製造證據。所以事後不久,大家便見到內地和香港的傳媒,都在播那段「暴民」片段,但請看清楚,來來去去就是那幾個,都唔知夠唔夠 10 個,有啲仲係畀差佬郁然後還拖,但就畀人形容為「香港暴亂」…。

[[i] 本文章最後由 LFC Fans 於 13/6/2019 18:09 編輯 [/i]]

LFC Fans13/6/2019 10:15
[quote]原文章由 [i]elongation[/i] 於 13/6/2019 15:32 發表
心理問題影響
你就算一開始未必想
打多一兩個人你就開始覺得爽,仲要咱膨が筋I暴者

金鐘地鐵站果件警長已經係,當正自 ... [/quote]

係架!係一種可以騎係人頭上,任意決定其他人行動既「優越感」,辦公室都唔少丫!

:XD

史提夫胡禮14/6/2019 01:36
[quote]原文章由 [i]LFC Fans[/i] 於 13/6/2019 17:41 發表
12日香港警方暴力清場,手段殘忍。多名現場網友聽到,許多警察說普通話,懷疑行兇者多為中共軍警冒充。有網友拍到,許多「香港警察」在街頭和大廳內拍照留念,懷疑並非本地人。

此外,多名推友都表示,在現場聽 ... [/quote]

好大件事下喎。
你話見到圖係個男人,仲可以話佢係TB;
但圖o個個警察膊頭無花,但查到呢個編號o既係總督察!

同埋多口問句,輔警都可以被委派參加呢oD工作?我一直以為輔警只係負責o係街上巡邏

[[i] 本文章最後由 史提夫胡禮 於 14/6/2019 11:42 編輯 [/i]]

LFC Fans14/6/2019 13:50
[quote]原文章由 [i]史提夫胡禮[/i] 於 14/6/2019 09:36 發表
好大件事下喎。
你話見到圖係個男人,仲可以話佢係TB;
但圖o個個警察膊頭無花,但查到呢個編號o既係總督察!

同埋多口問句,輔警都可以被委派參加呢oD工作?我一直以為輔警只係負責o係街上巡邏 [/quote]

我都係轉來轉去,唔知詳情,但如果話輔警可以做速龍,咁我係暴龍了…。

:bebe   :evil

耐人尋味15/6/2019 13:45
咁多位
聽日見到就見啦

阿舜17/6/2019 01:28
香港人,值得為自己鼓掌:clap

ruudi17/6/2019 02:03
回覆 #37 阿舜 的文章

估唔到有二百萬人.....好彩兩次遊行都有參與其中

耐人尋味17/6/2019 02:12
[quote]原文章由 [i]ruudi[/i] 於 17/6/2019 10:03 AM 發表
估唔到有二百萬人.....好彩兩次遊行都有參與其中 [/quote]

就我中學同學群組嘅意見
基本上9/6有行嘅都話16/9會再行
有幾個第一次唔得閒參與, 亦話會行
所以都預計唔會比上次少
遊行期間感覺真係比上次多人
當然個數字係有點意外

LFC Fans17/6/2019 20:20
我踢車太貼,炒左… :sweat  原來該系統只提供 2005 年或之前受勳的警察記錄,警員退役後,其號碼會轉給新人用。   Sorry 大家: :adore

下面轉自「求驗傳媒」:

「新唐人電視台的一篇所謂「報道」,由於標題「香港清場警察「警號」露餡 疑為大陸軍警假扮」太搶眼,引發網民查詢及轉載。但只要細心留意,就會發現它只是把網上傳聞共冶一爐,讀者必須再三求證。

首先,那個警察號碼9459,謠傳根據某系統查證,是一個女督察的號碼,也是這「報道」最juicy的一點。但如果大家有留意,那系統顯示的是「輔警女督察」。而輔警的號碼是會有A字開頭。

其實,只要大家把「警員9459」Google一次,就會找到答案。因為當年曾建超案中,9459就是其中一名警員,而且他是男的。所以,所謂的「警號露餡」根本是錯的。

(當年明報的報道:https://m.mingpao.com/…/arti…/20151019/s00001/1445231024374/【七警案起訴】曾健超被控5罪-花槽襲擊11警員抗拒4警-(附控罪書內容))

至於那系統是否可信,本傳媒認為其資料有憲報為根據,不過資料卻未必齊全。

至於什麼聽到「很多說普通話」等,請問大家從新聞片段或示威者拍攝的片段,有聽到「很多普通話」嗎?

另外,以拍照來判斷他們不是本地人更加是無聊。香港警察已經不只一次做這樣不恰當的行為,跟是否本地人無關。

最後,還是那一句,任何以「網傳」為內容的「新聞」必須小心求證,不要輕易轉發,越juicy越容易出事。」

:adore

[[i] 本文章最後由 LFC Fans 於 18/6/2019 04:23 編輯 [/i]]

查看完整版本: 修訂逃犯條例