利迷論壇 » 聊天茶座 » 修訂逃犯條例

頁: 1 2 [3]

Aussie30/8/2019 07:03
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 29/8/2019 12:17 發表

多謝贊賞 [/quote]

個朋友

阿舜4/9/2019 06:19

[url]https://www.scmp.com/news/hong-kong/politics/article/3025641/hong-kong-leader-carrie-lam-announce-formal-withdrawal[/url]

耐人尋味4/9/2019 09:06
「官府的話說得再好聽,我是從來不相信的,更何況是官府的頭腦?」

史提夫胡禮30/9/2019 02:11
其實6月o個陣話要收回,對林鄭黎講好容易,但係點解要拖到8月先撤回?我懷疑,林鄭係要特登激起民憤。

2004年董建華23條激發起50萬人上街,雖然董建華無耐就跪低撇回,但一切太遲,連累區議會選舉建制派大敗。今年6月係200萬人上街,比董建華當年仲多4倍,林鄭唔想重演區議會選舉建制派大敗呢一幕,更加唔想影響埋明年立法會選舉,幣在佢心知o個陣已經做乜都挽救唔到。

橫掂都死,不如博一博,一於唔撇回住,激起部份人上街採取更激進o既行動,再透過部份傳媒無限放大,咁當然唔會令oD人由「黃變籃」,不過如果能夠令oD「游離」o既市民繼續「游離」,減低佢o地出黎投票意欲,已經對區議會、立法會選舉有好大幫助。

以上純粹我猜測,不過事實上,我都識唔少人話佢o地兩邊都唔幫,一方面一定唔會支持警方「執法」,但另一方面對於部份示威者行為亦不敢苟同,當中唔少係當日有份反對條例o既人。

阿舜2/10/2019 06:17
祝福中槍少年,身體早日康復

如果昨日呢6槍,係7.21時開既(當然係講對付恐襲),情況全完唔同晒

mendokusai2/10/2019 08:58
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 2/10/2019 14:17 發表

如果昨日呢6槍,係7.21時開既(當然係講對付恐襲),情況全完唔同晒 [/quote]
佢哋點會開槍打自己人

Aussie2/10/2019 09:24
[quote]原文章由 [i]史提夫胡禮[/i] 於 30/9/2019 12:11 發表
其實6月o個陣話要收回,對林鄭黎講好容易,但係點解要拖到8月先撤回?我懷疑,林鄭係要特登激起民憤。

2004年董建華23條激發起50萬人上街,雖然董建華無耐就跪低撇回,但一切太遲,連累區議會選舉建制派大敗。 ... [/quote]

因為中央要佢立法嘛,無得到佢話事。

冰谷大貓2/10/2019 11:37
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 2/10/2019 14:17 發表

如果昨日呢6槍,係7.21時開既(當然係講對付恐襲),情況全完唔同晒 [/quote]

太天真了吧。

即使如此,政壇反對派仍會繼續挑剔,網上文宣組仍會繼續放大和偽造警方的錯漏,而且反正一句「五大訴求缺一不可」朗朗上口,政府未同意晒,大家依舊大有理由可以繼續玩,繼續亂,再恃機找警方的錯失。

再者,你地不願割蓆,不願(敢)譴責既「勇武」「手足」「自己人」,亦唔會理會呢 D 野,只會繼續自己的方向,繼續搞破壞吧!

[[i] 本文章最後由 冰谷大貓 於 2/10/2019 21:50 編輯 [/i]]

戈壁先生2/10/2019 14:25
[quote]原文章由 [i]冰谷大貓[/i] 於 2/10/2019 19:37 發表

太天真了吧。

即使如此,政壇反對派仍會繼續挑剔,網上文宣組仍會繼續放大和偽造警方的錯漏,而且反正一句「五大訴求缺一不可」朗朗上口,政府未同意晒,大家依舊大有理由可以繼續玩,繼續亂,再恃機找警方 ... [/quote]

講得好

阿舜4/10/2019 06:26
香港,終於去到出動令政府權力無限大既屎急法

未到3點,未知真正會做乜,不過可以推到去咁極端既情況,實在係令人心傷

史提夫胡禮4/10/2019 09:07
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 4/10/2019 14:26 發表
香港,終於去到出動令政府權力無限大既屎急法

未到3點,未知真正會做乜,不過可以推到去咁極端既情況,實在係令人心傷 [/quote]

真係唔知中央/特區政府諗乜,反對聲音就好似彈弓咁,唔理佢反而無事,越「噤」佢,反彈力就越大。

五大訴求(或者宜家得o番四大)有部份可能對佢o地真係有難度,但係成立獨立調查委員會有乜難度?肯做,就算唔會令大部份示威者收貨,至少我相信唔會噤憤怒。

Aussie4/10/2019 12:16
[quote]原文章由 [i]史提夫胡禮[/i] 於 4/10/2019 19:07 發表

真係唔知中央/特區政府諗乜,反對聲音就好似彈弓咁,唔理佢反而無事,越「噤」佢,反彈力就越大。

五大訴求(或者宜家得o番四大)有部份可能對佢o地真係有難度,但係成立獨立調查委員會有乜難度?肯做,就 ... [/quote]

除非接受晒5大訴求 否則點都唔會收貨 繼續抗爭落去。

所以對中共嚟講 倒不如繼續鬥落去
咁香港政府就有藉口去立啲急屎法急尿法
去慢慢捉晒班反對份子,之後在立逃犯v2
就唔會有咁大H反抗行動。

阿舜8/11/2019 02:51
科大生周梓樂,昏迷四天後,今早不治離世

RIP

mendokusai8/11/2019 03:39
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 8/11/2019 10:51 發表
科大生周梓樂,昏迷四天後,今早不治離世

RIP [/quote]
RIP

查看完整版本: 修訂逃犯條例