利迷論壇 » 聊天茶座 » 修訂逃犯條例

頁: 1 [2] 3

ruudi18/6/2019 02:47
邊個師兄做醫管局高層:hehe

耐人尋味18/6/2019 03:31
陸生終於出手
奶媽要自保
唯有正式查佢四千萬

阿舜18/6/2019 04:13
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 17/6/2019 10:12 發表

就我中學同學群組H意見
基本上9/6有行H都話16/9會再行
有幾個第一次唔得閒參與, 亦話會行
所以都預計唔會比上次少
遊行期間感覺真係比上次多人
當然個數字係有點意外 [/quote]
咁200萬+1呢個數應該係有水份既
但係應該都係有屎以黎香港最大型既集會遊行

阿舜18/6/2019 04:19
[quote]原文章由 [i]LFC Fans[/i] 於 18/6/2019 04:20 發表
我踢車太貼,炒左… :sweat  原來該系統只提供 2005 年或之前受勳的警察記錄,警員退役後,其號碼會轉給新人用。   Sorry 大家: :adore

下面轉自「求驗傳媒」:

「新唐人電視台的一篇所謂「報道」,由於標 ... [/quote]
呢個世界,有網傳+大量陰毛論

睇下不幸身亡既示威人士事件,人都死埋,都可以傳一D好荒謬既推論出黎
我有朋友,對呢類事情唔算太上心,無乜立場果種,傾開計都會講:"一定係有D野既,夾埋點點點,點會咁岩係遊行前先黎死.......(下X一百字)"

可以有咁荒謬既講法:donno

耐人尋味18/6/2019 04:43
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 18/6/2019 12:13 PM 發表

咁200萬+1呢個數應該係有水份既
但係應該都係有屎以黎香港最大型既集會遊行 [/quote]

咁睇你用十進制定係毅進制去計啦:hyper:hyper:hyper

我成日都話
用平時星期日地鐵同樣時段嘅CWB/天后/灣仔出閘人數一減
基本上唔差太遠
而連續兩星期都出動嘅
更多已吸收經驗提早出門口到附近
或者識走位晏尐先中途加入
好難有準確數字

純粹以身在人群中嘅第一身感覺
望向四周的確係有參與過最多人既集會遊行

阿舜19/6/2019 02:01
其實香港人仲要面對下一個關鍵,就係黎緊區議會選舉

celtics3319/6/2019 02:46
我個人真係低估左林鄭, 佢既所有處理事情同對局勢估量既能力, 都遠超左我既估計.

其實, 林鄭佢落唔落台, 對香港人黎講, 大家心照, 佢落, 下一個上台, 制度不變, 我地都好難去保證下一個係會真心為香港市民服務既.

但, 落台哩一個議題, 會係一個好重要既談判籌碼.

我原先個人既諗法係, 林鄭可以做既, 唔係無, 重要係可以係幾多既.

撤唔撤回, 對我黎講, 真係唔重要, 因為同廿三條一樣, 邊個上台都一樣, 應該係無人敢掂既(當然, 我仍然會回求佢撤回)

但起碼, 佢最容易作出回應既係, 一, 收回暴動既定性, 並承認因為了解事件詳情後, 承諾唔會作出暴動相關既檢控.

以上兩點, 我認為作為一市之首, 佢未必需要睇阿爺頭先可以去做既事黎.

因此, 佢以上兩樣野都無做到, 我係對佢作為一市之首既能力, 有極大既失望同懷疑.

撤回, 當然係好, 但唔撤, 我覺得無分別.

泛民哩一刻, 其實應該同佢談判並爭取我地最想要既野,

1) 追究警方過度使用武力, 平反6.12
2) 搵盧偉聰同一兩個指揮官問拱, 以息民憤
3) 唔好再攪明日大嶼, 兇下佢再攪你一樣無運行

林鄭下唔下台(我個人好唔鐘意佢, 我想佢下台, 坐埋監更好), 但政治上, 一定要好好利用今次民意之強黎同佢羅野, 以唔迫佢下台為引, 要佢做番D民意所向既野為重要爭取事項, 對我黎講, 其實係更實際.......

可惜, 睇黎林鄭真係好硬頸, 連埋木台傾都未必願意, 原本, 其實佢要真正解決得好好睇睇係可以既, 但事實睇黎, 佢既性格, 會害死佢.........

(當然, 中央既因素我無放太多, 可能中央真係控得佢好緊, 樣樣野唔放比佢都唔定, 哩樣我就唔知喇, 我單純地以一個費中既角度黎思考既姐)

[[i] 本文章最後由 celtics33 於 19/6/2019 10:48 編輯 [/i]]

celtics3319/6/2019 02:49
[quote]原文章由 [i]celtics33[/i] 於 19/6/2019 10:46 發表
我個人真係低估左林鄭, 佢既所有處理事情同對局勢估量既能力, 都遠超左我既估計.

其實, 林鄭佢落唔落台, 對香港人黎講, 大家心照, 佢落, 下一個上台, 制度不變, 我地都好難去保證下一個係會真心為香港市民服務 ... [/quote]

當然啦, 尋日出左個記招, 而家佢要執屎既難度又加大左架喇......... (佢真係前無古人)

耐人尋味19/6/2019 03:05
回覆 #47 celtics33 的文章

其實尋日太公報類似社評有預告林鄭會正式撤回, 但唔知幾多香港人一齊浪費咗 45 分鐘睇直播, 對 5 項訴求完全無回應
個人估計官媒收錯風機會唔大, 極可能係以林鄭唔衰得嘅性格, 到記招時嗰下點都唔忿氣認低威
以現時形勢, 應該唔會再提個修訂條例, 但佢一日唔肯講撤回, 香港人就一日 chur 住唔放, 其實對佢自己個形象都冇好處
當然亦有可能係, 經此一役, 呢刻唔使落台對佢黎講已經算係咁, 心知肚明政治生涯玩X完, 形唔形象都唔理.

咁大壇嘢, 冇任何司局長企後邊列陣, 究竟係冇人肯, 定係佢仍然咁自信「我搞出黎, 我自己受番, 唔使你地出面」?

celtics3319/6/2019 03:13
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 19/6/2019 11:05 發表
其實尋日太公報類似社評有預告林鄭會正式撤回, 但唔知幾多香港人一齊浪費咗 45 分鐘睇直播, 對 5 項訴求完全無回應
個人估計官媒收錯風機會唔大, 極可能係以林鄭唔衰得H性格, 到記招時嗰下點 ... [/quote]

係, 其實去到哩一步, 正常人(真既)應該點都死掂一兩樣野先出黎攪哩次記招既, 佢竟然可以係一樣都唔回應, 果然係夠奇特......

celtics3319/6/2019 03:15
的確, 大家都知, 撤回對佢黎講, 其實唔難, 因為而家同撤回唔撤回, 真係無分別既, 連撤回都唔肯講, 我都諗可能真係佢既性格使然了........

(我相信中央未必會對當前形勢去到咁重硬要擺條例0係樹)

elongation19/6/2019 03:24
[quote]原文章由 [i]celtics33[/i] 於 19/6/2019 10:46 發表

其實, 林鄭佢落唔落台, 對香港人黎講, 大家心照, 佢落, 下一個上台, 制度不變, 我地都好難去保證下一個係會真心為香港市民服務 ... [/quote]
我覺得係佢俾自己果句好打得欺騙左,以為自己真係乜都得

再來,係佢一生人入面佢從來都無重視過民意
或者再嚴重d,佢根本唔會理其他人的意見,你唔係佢老闆佢唔會show你
連保皇果班人勸佢都無用
呢類人都可以做leader, 香港真係大倒退

celtics3319/6/2019 03:26
[quote]原文章由 [i]elongation[/i] 於 19/6/2019 11:24 發表

我覺得係佢俾自己果句好打得欺騙左,以為自己真係乜都得

再來,係佢一生人入面佢從來都無重視過民意
或者再嚴重d,佢根本唔會理其他人的意見,你唔係佢老闆佢唔會show你
連保皇果班人勸佢都無用
呢類人都 ... [/quote]

其實真係好AMAZING(笑)..........

成二百萬人出黎遊行, 正常既一個政府首長, 真係應該腳都震哂至係架麻....... 邊有可能係咁樣既呢.......

阿舜19/6/2019 03:35
所以好同意香港人應該好好利用呢次民意,谷返班民主派入局

去到投票,唔好以為建制派係流,佢地打蛇齋餅糉打民生牌,真係可以拎到好穩陣既票源

特首下唔下台既野,係一國之下大家即管去努力爭取,但係現實黎緊梗重要,攪攪下大家食飽左到時又唔會走去投票

celtics3319/6/2019 03:41
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 19/6/2019 11:35 發表

去到投票,唔好以為建制派係流,佢地打蛇齋餅糉打民生牌,真係可以拎到好穩陣既票源

特首下唔下台既野,係一國之下大家即管去努力爭取,但係現實黎 ... [/quote]

其實哩一次年輕人既投票絕對係關鍵性既, 年老既被建制派搶去既票照道理唔會再增加, 佢地亦已經有成70%+既人登記左, 反觀年輕人領域既, 大概只有40%-50%+登記左姐, 哩一個領域, 絕對係黎緊既一大關鍵之一.

耐人尋味19/6/2019 03:55
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 19/6/2019 11:35 AM 發表

特首下唔下台既野,係一國之下大家即管去努力爭取,但係現實黎 ... [/quote]

我又咁睇, 今次修例唔見羌蓉/淨心之流搖旗吶喊, 就算有都係得幾十慢人
一來可能係林鄭心高氣傲, 不屑用到呢班跳樑小醜, 二來揼極本地商家心口, 都冇人肯出錢支持對自己不利嘅條例

假如建制阿麥乜乜都開口小林鄭屬實, 班友都真係狗急跳牆, 到時重有冇以往咁疊水大手蛇齋餅糉呢?
當然好同意要趁而家個勢, 先收復區議會個陣腳

阿舜19/6/2019 04:26
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 19/6/2019 11:55 發表

我又咁睇, 今次修例唔見羌蓉/淨心之流搖旗吶喊, 就算有都係得幾十慢人
一來可能係林鄭心高氣傲, 不屑用到呢班跳樑小醜, 二來揼極本地商家心口, 都冇人肯出錢支持對自己不利H條例

假如建制阿 ... [/quote]
一兩個月後如果靜返落黎你慌阿羌蓉/淨心唔出返黎?
班建制都同緊政府玩割蓆,到幾個月後好多人都唔記得左送中係呢班友有份吹出黎

暫時仲見個力量,今次無大台,無碎片化,怕唔知到選舉時又點分裂

celtics3319/6/2019 05:43
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 19/6/2019 12:26 發表

班建制都同緊政府玩割蓆,到幾個月後好多人都唔記得左送中係呢班友有份吹出黎

暫時仲見個力量,今次無大台,無碎片化,怕唔知到選舉時又點分裂 [/quote]

其實近年香港有一班年輕到中年既熱衷於支持焦土派理論, 主要係因為當中咁多年佢地見和理非非都爭取唔到野, 就情願咩Q都唔理, 但哩兩星期人民眾起黎既力量大家有眼見, 希望亦可以令到焦土派, 白票黨既選民可以出番黎投票踢走建制派........

單睇選民年齡層, 年輕一輩既票, 今次一定係關鍵, 要先提高佢地登記做選民哩一步先, 咁, 到時投票方面, 就應該可以對抗到鐵票哩一環了........

(支持焦土派/白票黨既莫要見怪, 講錯左勿插........)

耐人尋味19/6/2019 06:48
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 19/6/2019 12:26 PM 發表

暫時仲見個力量,今次無大台,無碎片化,怕唔知到選舉時又點分裂 [/quote]

今次無大台, 反而迫到好多以前想像唔到嘅高人出主意
例如發起聯署叫外國勢力收番班保皇黨嘅外國護照, 禠奪林鄭個法國乜銜頭
外國勢力陪唔陪你玩一件事, 起碼枱面上嚇窒咗一個陳波波先

以前主要得戴耀庭一個去諗乜雷動計畫(雖則個人認為太書生論政)
保皇黨比較容易見招拆招
而家化整為零, 多尐敵人估唔到嘅主意可能重好

celtics3319/6/2019 07:33
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 19/6/2019 14:48 發表

今次無大台, 反而迫到好多以前想像唔到H高人出主意
例如發起聯署叫外國勢力收番班保皇黨H外國護照, 禠奪林鄭個法國乜銜頭
外國勢力陪唔陪你玩一件事, 起碼^面上嚇窒咗一個陳波波 ... [/quote]

連登仔今次立下大功 !!!! :hi

班後生仔一路諗好多唔同既方法, 而且真係付諸實行, 真係要比個叻佢地........

(不過我個人係唔鐘意黃之鋒既, 希望佢唔好攪喎單野......)

LFC Fans19/6/2019 16:21
回覆 #60 celtics33 的文章

黃之鋒火候同智慧太差了…,例如一出來就話「我來唔到同大家一齊行,同大家道歉…」,道咩歉者,應該講遺撼,唔係道歉,諸如此類…,佢有排學。

娥姨真心唔掂,我嘗言,做官第一要識既就係打官腔,但現在啲官連呢啲都唔識,娥姨直情係人辨,連一啲政棍既野都唔識做(或唔肯做),點從政呀?!信不信由你,呢個時候,如果有個韋小寶,可能係特首最佳人選。

大家講得岩,唔好睇小班左共,現在已經做緊野,不斷咁抹黑、轉移視線、扭曲價值…等等,有唔少人都已被洗腦,係呢啲時候,祇能祺求仍有一班有腦諗野既人肯多啲出來啦。

[[i] 本文章最後由 LFC Fans 於 20/6/2019 00:24 編輯 [/i]]

阿舜13/8/2019 03:45
呢個TOPIC,其實無update一段時間
社會實在發生左好多事,事件既推進,有想像到,有想像唔到

心情同步伐仍然沉重

Walk on, walk on, with hope in your heart

耐人尋味13/8/2019 23:57
七月尾時, 諗住捱多一陣就開咧
終於有番尐開心嘢分散注意力
點知而家連睇利記過嬴波都冇心機

ruudi14/8/2019 03:49
睇黎件事會去緊最壞情況發生緊.

出老解, 大搜補, 收回大部份香港人自由都唔太意外.

係無諗過攪太古/國泰咁出面

ruudi14/8/2019 03:51
BTW, 有冇人將資金分散去離岸戶口?  我已開FIRST TRADE A./C 同HSBC UK 了...得閒就轉D錢過去

阿舜15/8/2019 02:09
[quote]原文章由 [i]ruudi[/i] 於 14/8/2019 11:51 發表
BTW, 有冇人將資金分散去離岸戶口?  我已開FIRST TRADE A./C 同HSBC UK 了...得閒就轉D錢過去 [/quote]
睇緊係新加坡開,DBS或citibank

阿舜15/8/2019 02:12
[quote]原文章由 [i]ruudi[/i] 於 14/8/2019 11:49 發表
睇黎件事會去緊最壞情況發生緊.

出老解, 大搜補, 收回大部份香港人自由都唔太意外.

係無諗過攪太古/國泰咁出面 [/quote]
我又有D掉轉頭

我初初諗商界會歸邊既,點知香港政府都係無用,商界都係話要切回
而家阿爺出口又出手,商界先黎谷行話支持特區施政
當然唔多唔少而家個focus轉左去暴力同克警既問題上

阿舜15/8/2019 02:14
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 14/8/2019 07:57 發表
七月尾時, 諗住捱多一陣就開咧
終於有番尐開心嘢分散注意力
點知而家連睇利記過嬴波都冇心機 [/quote]
見到第一周蘇B咁羅到彩,咁玩殘林伯,更加無心機
好彩岩岩有隻超級盃捧下

ruudi15/8/2019 04:53
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 15/8/2019 10:09 發表

睇緊係新加坡開,DBS或citibank [/quote]

我都想開, CITIBANK 好似要200K USD, 但D錢擺係SG 有咩攪?? 做定期??  我開FIRST TRADE 貪佢有SIPC, 有事有500K USD COVER...又可以投資下ETF (雖然美股D人講到就股災咁)

阿舜15/8/2019 06:05
[quote]原文章由 [i]ruudi[/i] 於 15/8/2019 12:53 發表

我都想開, CITIBANK 好似要200K USD, 但D錢擺係SG 有咩攪?? 做定期??  我開FIRST TRADE 貪佢有SIPC, 有事有500K USD COVER...又可以投資下ETF (雖然美股D人講到就股災咁) [/quote]
最低好似要50K美金(唔太肯定),早前問CITIBANK果面美金定期2.2厘
當然而家美國不停吹要減息

Aussie16/8/2019 02:43
都係嗰句啦 有能力走就好走

阿舜16/8/2019 08:20
以前有唐伯俯點秋香,賣身契暗藏"我愛秋香"

今有李嘉誠,賣廣告間暗藏"因果由國,容港治己"

阿舜28/8/2019 03:19
香港呢,何去何從?

對未來,只有不確定因素

ruudi28/8/2019 04:16
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 28/8/2019 11:19 發表
香港呢,何去何從?

對未來,只有不確定因素 [/quote]

會唔會加快你快d走?

~~阿風~~28/8/2019 04:38
呢排都冇心情睇利記
我係連精華都冇心情睇
個個星期六日都好提心跳膽

阿舜28/8/2019 09:02
[quote]原文章由 [i]ruudi[/i] 於 28/8/2019 12:16 發表

會唔會加快你快d走? [/quote]
會呀,老婆日娥夜娥

celtics3328/8/2019 10:31
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 28/8/2019 11:19 發表
香港呢,何去何從?

對未來,只有不確定因素 [/quote]
你咁有米,去邊都得啦

阿舜29/8/2019 01:47
[quote]原文章由 [i]celtics33[/i] 於 28/8/2019 18:31 發表

你咁有米,去邊都得啦 [/quote]
我被世俗所綑綁..........
想去睇波踢波,去玩訓多彈都唔得..........

好佩服有個朋友,本身做NGO,加拿大藉香港人,辭工同一家大小(老婆,5歲女,2歲仔)放一年GAP YEAR
未至於環遊世界,用一年去6,7個國家咁,先去完雲南一個月,而家係台灣環島,遲D再去東南亞澳洲

Aussie29/8/2019 01:55
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 29/8/2019 11:47 發表

我被世俗所綑綁..........
想去睇波踢波,去玩訓多彈都唔得..........

好佩服有個朋友,本身做NGO,加拿大藉香港人,辭工同一家大小(老婆,5歲女,2歲仔)放一年GAP YEAR
未至於環遊世界,用一年去6,7個國家咁,先去 ... [/quote]

好老公

阿舜29/8/2019 02:17
[quote]原文章由 [i]Aussie[/i] 於 29/8/2019 09:55 發表

好老公 [/quote]
多謝贊賞

查看完整版本: 修訂逃犯條例