利迷論壇 » 聊天茶座 » 經典武俠小說-金庸/古龍

頁: [1] 2 3 4 5

阿舜28/9/2018 00:53
經典武俠小說-金庸/古龍

要傾既,都有排傾

講返金庸新版,當時睇完坊間評論,唔敢睇

耐人尋味28/9/2018 01:57
之前版友話齋, 不論電視台攞唔攞到版權去拍劇, 都同你又改又盛, 睇到眼火爆
咁而家係原作者親自去修訂, 條氣點都順尐先
其實係無可奈何, 金庸有絕對權利想點改就點改
不過相信金老之出發點, 仍然係認為之前寫得唔夠好, 並非純為搵錢, 講真咁多年淨收版稅都發過乜

認真討論各版本異同之前, 先正名
金庸小說最初係報紙連載, 然後出單行本, 我稱之為「連載版」, 極之珍貴
寫完鹿鼎記封筆, 開始將小說順序作大規模修訂, 並陸續出版, 即係我地呢輩由細睇到大之版本, 曰「修訂本」
到2000年前後, 金老再一次大規模修訂, 就是「新修版」

阿舜28/9/2018 02:20
電視方面我只識

劉華+梁朝偉---鹿鼎記
湯鎮業+黃日華--天龍八部
黃日華+X美玲--射鵰英雄傳
劉華+陳玉蓮--神鵰俠侶
周潤發--笑傲江湖
鄭笑秋--倚天屠龍記

k6f328/9/2018 04:06
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 28/9/2018 10:20 發表
電視方面我只識

周潤發--笑傲江湖
鄭笑秋--倚天屠龍記 [/quote]

對以下的有無印象?

80年代:
梁朝偉 -- 倚天屠龍記
梁朝偉 -- 俠客行

90年代:
古天樂 -- 神鵰俠女

阿舜28/9/2018 04:32
[quote]原文章由 [i]k6f3[/i] 於 28/9/2018 12:06 發表

對以下的有無印象?

80年代:
梁朝偉 -- 倚天屠龍記
梁朝偉 -- 俠客行

90年代:
古天樂 -- 神鵰俠女 [/quote]
有印象
其唔止,有好多都有睇過
不過我心目中既"原裝"金庸就係我講果D

orminghon28/9/2018 04:49
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 28/9/2018 10:20 發表
電視方面我只識

周潤發--笑傲江湖

你講既版本我冇一個睇過...但明明我唔係細你好多:hyper

耐人尋味28/9/2018 06:13
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 28/9/2018 12:32 PM 發表

有印象
其唔止,有好多都有睇過
不過我心目中既"原裝"金庸就係我講果D [/quote]

同小說一樣
總會覺得第一套睇嘅先係原裝
之後重拍嘅點都會被拎黎同以前嘅版本比較
例如朱茵同翁英珍演黃蓉
李若彤與陳玉蓮之小龍女
黃日華及梁家仁做喬峰
......

唐唐28/9/2018 06:30
電視方面我只識

周潤發--笑傲江湖
我以為人舜只識肉蒲團

唐唐28/9/2018 06:32
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 28/9/2018 14:13 發表

同小說一樣
總會覺得第一套睇嘅先係原裝
之後重拍嘅點都會被拎黎同以前嘅版本比較
例如朱茵同翁英珍演黃蓉
李若彤與陳玉蓮之小龍女
黃日華及梁家仁做喬峰
...... [/quote]
咁講, 翁美玲既黃蓉, 又真係搵唔到有邊個有咁上下氣質.

耐人尋味28/9/2018 06:36
[quote]原文章由 [i]唐唐[/i] 於 28/9/2018 02:32 PM 發表

咁講, 翁美玲既黃蓉, 又真係搵唔到有邊個有咁上下氣質. [/quote]

請問你有冇睇過傳說中米雪演嘅黃蓉?:woot

阿舜28/9/2018 07:23
[quote]原文章由 [i]唐唐[/i] 於 28/9/2018 14:30 發表

我以為人舜只識肉蒲團 [/quote]
肉蒲團都唔算經典武俠小說:nonono

whatapunch28/9/2018 09:13
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 28/9/2018 15:23 發表

肉蒲團都唔算經典武俠小說:nonono [/quote]

點會唔算, 咪一樣係刀光劍影, 埋身肉搏, 血肉橫飛
:hehe

LFC Fans28/9/2018 09:27
第一套電視既 射雕英雄傳,應該係佳視H拍果套,由 白彪 米雪 主演,對我嚟講,射雕H最佳選角,就係佢兩個。

當時,佳視宣傳 『佳視多戲寶,一部連一部』,拍完射雕拍神鵰,TVB 見勢,就即刻揾金庸,買咗佢H 倚天屠龍記版權,截糊。 :hehe

其實都唔知點解,TVB,ATV、佳視 (佳藝電視),三台之中,拍武俠劇、江湖片,都係 ATV 最好,佳視略次之,TVB 最差,爭半條街,先唔好講嗰種江湖味,連武俠既武字,都完全拍唔出嗰種感覺。佳視一早執左,但 ATV 跟著一路拍既武俠劇同埋江湖片,都一直保持到呢個水準,或者係選角問題啦,即係你叫周潤發扮江湖大佬,話知你係影帝,但你就係冇可能同陳惠敏做得咁似。

TVB 最接近果套,就已經係第一套書劍恩仇錄了。

[[i] 本文章最後由 LFC Fans 於 28/9/2018 18:24 編輯 [/i]]

LFC Fans28/9/2018 10:40
講返俠小說本身,記得我細個H時候,睇無線書劍恩仇錄,就去搵原著來看,雖然年紀細,但都有自己想法,我指住鄭少秋同我老竇講,呢個陳家洛,英雄氣短、兒女情長,做事優柔寡斷,究竟佢點做幫會大佬架?:ruin228 :bebe

及長,再返睇小説,評價不變,對倚天屠龍記中H張無忌,評價亦如出一轍。

:evil

耐人尋味28/9/2018 12:12
[quote]原文章由 [i]LFC Fans[/i] 於 28/9/2018 06:40 PM 發表
講返俠小說本身,記得我細個H時候,睇無線書劍恩仇錄,就去搵原著來看,雖然年紀細,但都有自己想法,我指住鄭少秋同我老竇講,呢個陳家洛,英雄氣短、兒女情長,做事優柔寡斷,究竟佢點做幫會大佬架?:ruin228  ... [/quote]

陳家洛係被其他當家夾硬捧上去
話咩于老當家遺命, 又要報答于老當家乜乜乜, 陳家洛為咗方便救文泰來, 總要有人話事先肯做
其實可能係傾唔掂邊個坐正, 即係好似韋小寶做青木堂堂主咁

最頂唔順陳家洛明明同翠羽黃衫有feel
見到女扮男裝李沅芷同霍青桐咬耳仔
呷晒醋又唔敢去問

Michael_Jordan28/9/2018 12:32
14套修訂本果陣買晒返黎睇晒 而家仲係度 不過已經黃晒同好多書蟲
電視既話因為小弟以前唔係住香港 所以冇睇過

LFC Fans28/9/2018 14:17
[quote]原文章由 [i]whatapunch[/i] 於 28/9/2018 17:13 發表
點會唔算, 咪一樣係刀光劍影, 埋身肉搏, 血肉橫飛
:hehe [/quote]
如果將[b]黃易[/b]果的跟足原著小說來拍,唔會比【肉蒲團】差的說。

:clap

Aussie29/9/2018 04:23
[quote]原文章由 [i]LFC Fans[/i] 於 29/9/2018 00:17 發表

如果將黃易果的跟足原著小說來拍,唔會比【肉蒲團】差的說。

:clap [/quote]

只係尋秦記先係

阿舜2/10/2018 00:49
[quote]原文章由 [i]LFC Fans[/i] 於 28/9/2018 22:17 發表

如果將黃易果的跟足原著小說來拍,唔會比【肉蒲團】差的說。

:clap [/quote]
咁不如跟本倪匡既亞洲飛鷹系列黎拍

耐人尋味2/10/2018 00:57
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 2/10/2018 08:49 AM 發表

咁不如跟本倪匡既亞洲飛鷹系列黎拍 [/quote]

最早期嘅浪子高達重好啦!

阿舜2/10/2018 01:16
咁不如講下最短既白馬嘯西風

其實印象唔深刻,應該係金庸中比較少數用女角做主線, 同大量情節都係係中亞地方

耐人尋味2/10/2018 02:22
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 2/10/2018 09:16 AM 發表
咁不如講下最短既白馬嘯西風

其實印象唔深刻,應該係金庸中比較少數用女角做主線, 同大量情節都係係中亞地方 [/quote]

「那都是很好的, 可是我偏不喜歡.」

金庸都係適宜寫長篇, 始終佢最擅長描寫人性, 而人物性格又必須要長時間, 先可以慢慢舖排發展.

P.S. 最短應該係鴛鴦刀.

orminghon2/10/2018 02:47
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 2/10/2018 10:22 發表

「那都是很好的, 可是我偏不喜歡.」

金庸都係適宜寫長篇, 始終佢最擅長描寫人性, 而人物性格又必須要長時間, 先可以慢慢舖排發展.

P.S. 最短應該係鴛鴦刀. [/quote]

我自己好欣賞金庸式既係佢寫小子成長既功夫...
佢寫主角由廢轉勁,真係鋪得好靚,又唔會FF得太勁
那些奇遇雖然話係主角光環好好彩,但唔會話完全唔合理...

而且我鍾意佢每個主角性格/外觀都好唔同....

阿舜2/10/2018 02:49
再講兩句一本比較短既,連城訣

睇完只得一個字形容,慘!!!
主角狄雲既人生經歷實在係太慘了,成本書睇完係唔開心既

阿舜2/10/2018 03:12
[quote]原文章由 [i]orminghon[/i] 於 2/10/2018 10:47 發表

而且我鍾意佢每個主角性格/外觀都好唔同.... [/quote]
金庸既野又好難講合唔合理,始終係武俠小說

你話令弧沖咁都遇到風清陽合唔合理?
偉小寶咁樣同康熙做朋友,亦都耐人尋味

耐人尋味2/10/2018 03:18
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 2/10/2018 10:49 AM 發表
再講兩句一本比較短既,連城訣

睇完只得一個字形容,慘!!!
主角狄雲既人生經歷實在係太慘了,成本書睇完係唔開心既 [/quote]

呢本係絕對唔適合介紹畀初初想睇金庸小說嘅朋友!
睇完真係勁唔開心

成本書我諗除咗小空心菜之外, 係
無個好人!!!

耐人尋味2/10/2018 03:25
[quote]原文章由 [i]orminghon[/i] 於 2/10/2018 10:47 AM 發表

而且我鍾意佢每個主角性格/外觀都好唔同.... [/quote]

虛竹竟然成為西夏駙馬
成個過程由救童姥, 入冰窖, 發春夢, 做尊主, 三結義, 答三問
一開始會覺得和尚仔有冇咁好彩
不過越諗越覺得佈局實在太巧妙
合情合理

阿舜2/10/2018 04:02
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 2/10/2018 11:18 發表

呢本係絕對唔適合介紹畀初初想睇金庸小說H朋友!
睇完真係勁唔開心

成本書我諗除咗小空心菜之外, 係
無個好人!!! [/quote]
最初睇頭半段(大約)被人屈入去坐監果段已經寫慘到咩咁
以為學左絕世神功會出返去還拖攪掂,點知繼續被屈,又發現咩真相好慘,戀人又死埋,又發現呢個世界全部人都係為爭財變晒壞人,另外都一早預左佢師父其實又係壞人,學你講,無個好人

以文學作品觀賞,金庸呢度寫"壞","恨","含冤",真係寫得好好,係睇文字都會睇到驚既

耐人尋味2/10/2018 04:31
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 2/10/2018 12:02 PM 發表

最初睇頭半段(大約)被人屈入去坐監果段已經寫慘到咩咁
以為學左絕世神功會出返去還拖攪掂,點知繼續被屈,又發現咩真相好慘,戀人又死埋,又發現呢個世界全部人都係為爭財變晒壞人,另外都一早預左佢師父其實又係壞 ... [/quote]

有睇埋後記的話
就知被屈入獄呢段係真人真事改編......

orminghon2/10/2018 05:45
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 2/10/2018 11:12 發表

金庸既野又好難講合唔合理,始終係武俠小說

你話令弧沖咁都遇到風清陽合唔合理?
偉小寶咁樣同康熙做朋友,亦都耐人尋味 [/quote]

咁我都唔係話合乎呢個世界既常理...

而係你見佢主角既奇遇,係有晒鋪排一環接一環咁去的....
即係當下發生你唔會覺得好突兀

我睇好多其他小說既所謂小子式成長,真係非常FF...

戈壁先生2/10/2018 07:24
睇金庸,我覺得初睇既話,選2本裝的最好,飛狐外傳我覺得簡單得來好睇

咁多年來套套都返睇佐5-6次,唯獨「書劍」我從未完整睇晒,可能因為知道評語係最唔好睇最初寫既一本,反而到現在仲未睇晒:hyper

[[i] 本文章最後由 戈壁先生 於 2/10/2018 15:27 編輯 [/i]]

阿舜2/10/2018 07:35
[quote]原文章由 [i]戈壁先生[/i] 於 2/10/2018 15:24 發表
睇金庸,我覺得初睇既話,選2本裝的最好,飛狐外傳我覺得簡單得來好睇

咁多年來套套都返睇佐5-6次,唯獨「書劍」我從未完整睇晒,可能因為知道評語係最唔好睇最初寫既一本,反而到現在仲未睇晒:hyper [/quote]
反而書劍未睇晒?!:rolleyes

書劍相比上劇情唔算複雜,始終係講清朝,唔洗咁上武功上既比併

耐人尋味2/10/2018 07:49
[quote]原文章由 [i]戈壁先生[/i] 於 2/10/2018 03:24 PM 發表

咁多年來套套都返睇佐5-6次,唯獨「書劍」我從未完整睇晒,可能因為知道評語係最唔好睇最初寫既一本,反而到現在仲未睇晒:hyper [/quote]

後生仔睇飛狐外傳的確會睇到好熱血
小胡斐恩怨分明大丈夫也.

馬春花只係喺商家堡幫過一句口求情, 幾年之後重遇, 胡斐簡直赴湯蹈火咁幫番佢, 最後甚至為滿足馬春花臨死前願望, 請總舵主扮福安康.
路見不平, 知道鍾阿四一家慘劇, 千里追殺鳳天南. 鳳天南逃走後, 又托人攀關係要胡斐就咁算, 胡斐完全唔畀面.

P.S. 咁多年來套套都翻睇不下廿次. 天龍同鹿鼎記就更多, 冇五十都四十幾......

阿舜2/10/2018 08:37
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 2/10/2018 15:49 發表

後生仔睇飛狐外傳的確會睇到好熱血
小胡斐恩怨分明大丈夫也.

馬春花只係喺商家堡幫過一句口求情, 幾年之後重遇, 胡斐簡直赴湯蹈火咁幫番佢, 最後甚至為滿足馬春花臨死前願望, 請總舵主扮福安康.
... [/quote]
睇咁多做乜?得閒上網玩下手遊睇下抖音喇.......

耐人尋味2/10/2018 09:07
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 2/10/2018 04:37 PM 發表

睇咁多做乜?得閒上網玩下手遊睇下抖音喇....... [/quote]

咁金庸小說真係好好睇嘛:shyshy
搵嘢消磨時間都要揀擇下
同埋每次認真翻睇都會有新發現

利記之神3/10/2018 00:56
電視方面我只識

周潤發--笑傲江湖

梁家仁
我心目中永遠既喬峰

阿舜3/10/2018 01:09
[quote]原文章由 [i]利記之神[/i] 於 3/10/2018 08:56 發表

梁家仁
我心目中永遠既喬峰 [/quote]
係個山上面撕叫:"我係契丹人!!!'

耐人尋味3/10/2018 01:55
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 3/10/2018 09:09 AM 發表

係個山上面撕叫:"我係契丹人!!!' [/quote]

小說入面其實冇撕開件衫
露出狼頭紋身大叫呢一下
不過加呢個舉動
的確充分表現到喬峰嗰刻嘅激動
不認還需認

LFC Fans3/10/2018 10:03
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 3/10/2018 09:09 發表

今時今日,係香港,會唔會變成大叫「我係真香港人」?

:bebe   :evil

利記之神8/10/2018 00:54
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 3/10/2018 09:09 發表

:hyper:hyper:hyper

查看完整版本: 經典武俠小說-金庸/古龍