利迷論壇 » 聊天茶座 » 香港, 我嘅家, 冇喇

頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

[email protected]27/6/2014 14:38
香港, 我嘅家, 冇喇

見到我由出生到呢刻差唔多住左25年嘅香港,
我嘅家, 一步一步, 慢慢變成獨裁,
自由再被蠶食
見到強行通過嘅一刻, 我嘅感受由憤怒轉為痛心
未試過睇政治新聞, 睇到眼濕濕
香港, 香港人嘅未來, 到底仲會差到咩地步?

差不多同時, 知道LALALA體測, 一D 喜悅都冇

Michael_Jordan27/6/2014 15:53
香港, 香港人嘅未來, 到底仲會差到咩地步?
咪就係變左香港市囉 好明顯啦下話
老老實實 分分鐘大陸就係等你起革命
之後佢就可以唔洗溫水煮蛙
可以明正言順唔洗等50年 20年就可以開坦克入香港
「鎮壓」革命然後變做香港市
玩大d既 炸左香港都得 反正香港對大陸已經冇晒利用價值
上海同北京慢慢係經濟趕超香港 又對外開放
香港作為對外橋樑既唯一價值已經冇左

ck112227/6/2014 15:59
其實土共分贜己成定局,赤裸裸咁黎,唯一可能有作用系公民抗命,但土共亦起碼有段時間做白色恐怖,主動權仍在土共手中,我們敢不為瓦全嗎?

27/6/2014 16:50
今晚發生的,實在太恐怖。

poonben27/6/2014 17:09
[IMG]http://i60.tinypic.com/33at8ol.jpg[/IMG]

tai33327/6/2014 17:13
[img=350,350]http://holland.pk/63qse12w[/img]

[img=350,180]http://holland.pk/m4v9at3j[/img]

poonben27/6/2014 18:28
[quote]原文章由 [i]tai333[/i] 於 28/6/2014 01:13 發表
[url]http://holland.pk/63qse12w[/url]

[url]http://holland.pk/m4v9at3j[/url] [/quote]
如果真係有死亡筆記
寫完香港, 仲要寫呀爺
真係抄都抄死你啦呢個咁龐大既黑社會

[email protected]29/6/2014 16:30
如香港日後有雅各賓派當權, 有幾多人要送上斷頭台

阿舜30/6/2014 02:05
真係唔夠票咩?有需要做到咁核突咩?

~~阿風~~30/6/2014 04:04
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 30/6/2014 10:05 發表
真係唔夠票咩?有需要做到咁核突咩? [/quote]

仲核突過馬來西亞D做馬,全香港人睇住你都夠膽咁做

以後真係唔好再笑人地其他東南亞國家同陳水扁啦
依家香港都係咁上下

阿舜30/6/2014 04:21
[quote]原文章由 [i]~~阿風~~[/i] 於 30/6/2014 12:04 發表

仲核突過馬來西亞D做馬,全香港人睇住你都夠膽咁做

以後真係唔好再笑人地其他東南亞國家同陳水扁啦
依家香港都係咁上下 [/quote]
所以另外講,曾鈺成做主會主席,的確係有水準

耐人尋味30/6/2014 04:53
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 30/6/2014 12:21 PM 發表

所以另外講,曾鈺成做主會主席,的確係有水準 [/quote]

咁曾鈺成又確係建制派中最有料嘅

吳那星呢尐, 自動當選就算乜數啦.

阿舜2/7/2014 01:58
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 30/6/2014 12:53 發表

咁曾鈺成又確係建制派中最有料嘅

吳那星呢尐, 自動當選就算乜數啦. [/quote]
吳那星可能曲線咁毀滅功能組別

ck11222/7/2014 02:19
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 2/7/2014 09:58 發表

吳那星可能曲線咁毀滅功能組別 [/quote]
吾會,搞左有中國特式普選之後就有中國特色既功能組別,有無限復活。

耐人尋味2/7/2014 02:22
[quote]原文章由 [i]ck1122[/i] 於 2/7/2014 10:19 AM 發表

吾會,搞左有中國特式普選之後就有中國特色既功能組別,有無限復活。 [/quote]

用全票制已經可以確保一尐三尖八角參選人有一定得票率.

阿舜2/7/2014 02:36
復唔復活,有無三尖八角既人當選,呢d已經要認命
但係呢次呢個message比到班自動當選既人知,唔係入左去就可以唔見人坐定定,你個樣一樣會暴光,一樣會人人都知(同關注)你做緊乜

耐人尋味2/7/2014 04:26
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 2/7/2014 10:36 AM 發表
復唔復活,有無三尖八角既人當選,呢d已經要認命
但係呢次呢個message比到班自動當選既人知,唔係入左去就可以唔見人坐定定,你個樣一樣會暴光,一樣會人人都知(同關注)你做緊乜 [/quote]

立法會雖然有直播接, 但唔係人人都得閒睇
假如只從CCTVB斬件新聞中接收資訊
一定永遠係長毛/大舊/郁民擲嘢同鬧人

好在現時好多有心人上載片段去你管
元秋/那星之流無所遁形

poonben2/7/2014 07:59
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 2/7/2014 12:26 發表

立法會雖然有直播接, 但唔係人人都得閒睇
假如只從CCTVB斬件新聞中接收資訊
一定永遠係長毛/大舊/郁民擲嘢同鬧人

好在現時好多有心人上載片段去你管
元秋/那星之流無所遁形 [/quote]
香港好需要一個新傳媒去中立將所有事實呈現出黎
否則無論政府施政, 立法會辯論, 上街等
全部都冇一個客觀既角度睇

CCTVB我覺得係班編審p k
我覺得主持個d全部都好專業, 好有新聞系既血

~~阿風~~2/7/2014 08:25
果環球時報班寫文既真係好on居
次次都出埋d小學雞文驚死你未嬲到極限

我知你地大陸唔驚我地香港
但係你成日咁樣對你地都冇好處

耐人尋味2/7/2014 08:33
[quote]原文章由 [i]~~阿風~~[/i] 於 2/7/2014 04:25 PM 發表
果環球時報班寫文既真係好on居
次次都出埋d小學雞文驚死你未嬲到極限

我知你地大陸唔驚我地香港
但係你成日咁樣對你地都冇好處 [/quote]

嘗試從佢地角度諗:

1. 寫小學雞文其實係作者都要交功課, 老總話上頭下令要咁寫......
2. 或者主要目標對象根本唔係香港人, 點解好多大陸人真係以為香港乜都要靠大陸供應?
3. 同一招數可能係大陸重有少許用, 但呢招放落香港人唔得囉.

poonben2/7/2014 08:41
人地話呢家阿爺用既方法老土, 治標唔治本
依然係維穩, 抹黑
中央唔做實事, 依然閂埋門自己話晒事
成日擺個朕不給你不能搶既態度
其實解決唔到件事, 只會積壓, 拖得幾耐得幾耐

而本土行動, 缺乏有組織, 有策略既領導
好難成有力爭取野令呀爺聽你講野

阿舜2/7/2014 08:42
環時既評論其實係幾出名幾極端既,國內政府有時唔認環時既評論係佢地既立場

耐人尋味2/7/2014 09:11
回覆 #22 阿舜 的文章

即係默許盤踞係門口隻狗咬人
假如被咬者反面就話隻狗都唔係我養嘅......

ck11222/7/2014 12:57
[quote]原文章由 [i]poonben[/i] 於 2/7/2014 16:41 發表
人地話呢家阿爺用既方法老土, 治標唔治本
依然係維穩, 抹黑
中央唔做實事, 依然閂埋門自己話晒事
成日擺個朕不給你不能搶既態度
其實解決唔到件事, 只會積壓, 拖得幾耐得幾耐

而本土行動, 缺乏有組織, 有策 ... [/quote]
其實小弟悲觀D,清朝由道光到滅亡要一百一十年,高壓政策行之有效,你睇下仲有幾多人為蛇齋餅糭投票,就知道我地並非多數,現在我們要做的是慢慢累積人數,成功不必在我

tai3333/7/2014 17:02
689 潛力圖
[img=300,223]http://scontent-a-hkg.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t1.0-9/10450826_877272842302007_6636252143905838944_n.jpg[/img]

tai3334/7/2014 17:39
[霸氣]689 老婆
[img=300,208]http://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t1.0-9/10456210_10152384186187935_6565726683188295780_n.jpg[/img]

[img=300,178]http://upload.lsforum.net/users/public/s26221cyleung_wifei228.jpg[/img]

Uncle_34/7/2014 18:16
回覆 #26 tai333 的文章

689 乸

耐人尋味5/7/2014 01:06
老實
唔係六八九夫人罵街
都冇留意之前蔡生篇文

ck11225/7/2014 01:55
[quote]原文章由 [i]tai333[/i] 於 5/7/2014 01:39 發表
689 老婆
[img]http://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t1.0-9/10456210_10152384186187935_6565726683188295780_n.jpg[/img]

[img]http://upload.lsforum.net/users/public/s26221cyleung_wifei228.jpg[/img] [/quote]
樣衰到呢,其實真系咁孤獨?連勸佢既人一個都無

Michael_Jordan5/7/2014 10:34
現實世界就係邊個好打邊個話事
你睇下而家咁多國家唔妥美國 但除左d痴線恐佈分子之外邊個夠膽郁佢?
先唔好講解放軍人數比香港人口多出近十倍
香港連軍事武器同軍隊都冇 中國而家又強勢 學孫中山武裝起義根本冇可能
香港人而家又唔團結 如果唔拉攏外國勢力既話根本冇可能迫到共慘黨讓路
而家既情況仲懸殊過一個三歲細路同李小龍泰臣打

poonben5/7/2014 12:30
[quote]原文章由 [i]Michael_Jordan[/i] 於 5/7/2014 18:34 發表
現實世界就係邊個好打邊個話事
你睇下而家咁多國家唔妥美國 但除左d痴線恐佈分子之外邊個夠膽郁佢?
先唔好講解放軍人數比香港人口多出近十倍
香港連軍事武器同軍隊都冇 中國而家又強勢 學孫中山武裝起義根本冇 ... [/quote]

唔好諗到咁複雜
首先
如果可以打破建制壟斷
立法會民主成班團結d已經可以制止到亂局
問題係成班泛民又廢, 又垃圾, 又做唔到野,
又多醜聞, 立場兩邊擺, 成班逗人工, 睇鹹書
香港真係多得呢班人唔少
拎唔到市民支持

結果呢?
係佔大部分議席既建制鐘意點玩都得
佢護航護都出面你都吹佢唔脹
因為佢人多
吹咩?

[[i] 本文章最後由 poonben 於 5/7/2014 20:32 編輯 [/i]]

Michael_Jordan5/7/2014 15:57
[quote]原文章由 [i]poonben[/i] 於 5/7/2014 20:30 發表

唔好諗到咁複雜
首先
如果可以打破建制壟斷
立法會民主成班團結d已經可以制止到亂局
問題係成班泛民又廢, 又垃圾, 又做唔到野,
又多醜聞, 立場兩邊擺, 成班逗人工, 睇鹹書
香港真係多得呢班人唔少
拎 ... [/quote]
香港一日唔脫離中國就唔會有好日子行
就算真係有奇蹟中國履行返1984年果份中英聯合聲明
三十三後2047年中國都可以名正言順將香港變做一般中國城市咁統治

[email protected]6/7/2014 08:03
[url]http://www.bloglovin.com/viewer?post=3010988435&group=0&frame_type=b&blog=6830099&frame=1&click=0&user=0[/url]

劉銳紹:《白皮書》發表後的政局走勢

tai3336/7/2014 17:20
[youtube]4XDOqUMqCNU[/youtube]

倒抽梁氣 remix 版

耐人尋味11/7/2014 06:08
良心? 幾錢斤?

poonben11/7/2014 07:13
[quote]原文章由 [i][email protected][/i] 於 6/7/2014 16:03 發表
[url]http://www.bloglovin.com/viewer?post=3010988435&group=0&frame_type=b&blog=6830099&frame=1&click=0&user=0[/url]

劉銳紹:《白皮書》發表後的政局走勢 [/quote]

北京出唔到鄧小平呢d勁人
充斥住一班冇遠見, 冇智慧既庸官
只懂硬, 不懂軟
對於香港人用對大陸人個套唔會行得通

幾千年前已經講用王道服人,而唔係用霸道
香港人要d咩? 一個有能力, 知市民需要既政府, 僅此而已
要做到政不擾民, 做實事

可惜呢家係個無能政府, 既無能力又無胸襟
呢家施政一味討好呀爺, 行舊個套紅色下三流招,巧取豪奪
自己人就自我審查, 蒙蔽良心
結果原本可以做實事既時間同金錢,
冇用之於民, 就用黎擦晒呀爺鞋底

其實只要政令服人, 政府施政有所監察
依法行事
香港民心自然歸順
硬軟兼施, 先可以籠絡人心

可惜係成班土共on nine都唔讀書
亦都冇政治智慧, 結果就越搞越鍋

[[i] 本文章最後由 poonben 於 11/7/2014 15:15 編輯 [/i]]

阿舜21/7/2014 06:40
以我既觀察(行過街站)同一些同事既言談
反佔中既簽名運動,的確係相當湧躍

耐人尋味21/7/2014 06:46
比人海戰術的話
根本無得鬥.

~~阿風~~21/7/2014 07:25
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 21/7/2014 14:40 發表
以我既觀察(行過街站)同一些同事既言談
反佔中既簽名運動,的確係相當湧躍 [/quote]
前日我去書展唔成同女朋友行左去灣仔英皇果頭,
英皇對出既街站職員見到果一個阿媽拖住兩三個小朋友,
佢就叫阿媽同果幾位小朋友一齊簽名

我即時忍唔住就話
X,3歲都簽得你不如叫埋賓妹同自由行簽啦

阿舜21/7/2014 08:41
[quote]原文章由 [i]耐人尋味[/i] 於 21/7/2014 14:46 發表
比人海戰術的話
根本無得鬥. [/quote]
如果唔落人口實既,其實周融(定張融?:bebe)應該搵港大民意調查中心黎進行呢個反佔中簽名運動~

查看完整版本: 香港, 我嘅家, 冇喇