利迷論壇 » 聊天茶座 » 電影討論 - 從夜神起義開始

頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8

L.加西亞5/8/2012 17:00
電影討論 - 從夜神起義開始

各位巴打絲打,先同大家講句sorry先,
事關上一個電影水版post 都是本人所開,
但到最後竟始亂終棄,不了了之
:adore:adore

到近來實在忍唔住要開個post 同大家吹水
皆因今年好戲一羅接一羅,
都引起全城熱話,
先來一個普羅米修斯,
我並不是一個異形迷,異形一集都未有睇過,
傻更更的睇普羅米修斯,
竟又覺得好睇,
可能係有太多的謎:headache,使到成部電影有追看性,
謎仍未破,因為又係一個三部曲片:bebe

之後再來一個新蜘蛛俠,
雖然又係reboot片,
但相比起第一輯,
我覺得正好多,
動作有速度感,鏡頭又眩目,用色鮮明,男主角比第一輯醒目左,女主角亦索得多:ruin228:ruin228:ruin228
係只係覺中間好似有D 野未交代,
同埋隻蜥蝪都唔係咁秋得:85:85

最近當然唔少得蝙蝠俠,
從第一集我已經好鐘意lee 個版本的蝙蝠俠,
比以前的版本描寫得有血有肉,
而且型,有點似古龍的武俠世界,
隻batpod 一出場超鐘意
今集仲要有咁索既貓女tim:ruin228:ruin228:ruin228(只係覺造型唔夠之前的野性),
所以把我人生中第一次的imax 貢獻給此片,
全片全長3個鐘,但仍未覺有「夠喉」feel
最後個big boss 響架車度死,我仲以為仲有得打,點知「好流利地」講埋幾句野之後,就訓底了:kill:kill
更可惜的是導演雖然在片尾有交代
但兩個基斯度化 (導演同蝙蝠俠) 已確定不會再拍蝙蝠俠了:crysad:crysad

最後的是,希望大家多多支持此post:adore:adore

[[i] 本文章最後由 L.加西亞 於 6/8/2012 01:07 編輯 [/i]]

~~阿風~~6/8/2012 01:10
我星期六都岩岩睇左batman
由於我d朋友話今集好一般
我係冇咩期待既情況下入去睇
我又覺得比我想像中好睇啵~

貓女真係索到不得了
由於我唔係非常之熟batman本身d劇情
見到最後結局果個感人位我覺得都係touching

唔錯~大家都可以入去睇下

Juicebox6/8/2012 01:14
anne hathaway .... ♥

六成瘋6/8/2012 03:26
會唔會變 anne harthaway 丁圖區 XD

始終覺得 Joker 無法被超越

overall 個劇情編排幾好幾緊湊
但係有朋友話覺得呢個三部曲
只有第一集做到果種黑暗沉鬱既「蝙蝠俠味」
呢方面我唔係 fans 真係唔識評論

L.加西亞6/8/2012 04:27
[img]http://4.bp.blogspot.com/-XpFZ_1UGeYc/T8CI0eoN2HI/AAAAAAAAT0U/nsUEvMwHKN8/s1600/wallpaper-anne-hathaway-catwoman-the-dark-knight-rises-batman-movie-2.jpg[/img]

真係好想整張掛屋企

BATPOD 模型而家已被炒家起到千幾...

[[i] 本文章最後由 L.加西亞 於 6/8/2012 12:55 編輯 [/i]]

畢彼特6/8/2012 05:04
黎緊期待叛諜追擊....可惜冇左麥迪文.....

~~阿風~~6/8/2012 05:50
有冇人睇左step up4??覺得好唔好睇呀?

bayen6/8/2012 06:01
[quote]原文章由 [i]六成瘋[/i] 於 6/8/2012 11:26 發表
會唔會變 anne harthaway 丁圖區 XD

始終覺得 Joker 無法被超越

overall 個劇情編排幾好幾緊湊
但係有朋友話覺得呢個三部曲
只有第一集做到果種黑暗沉鬱既「蝙蝠俠味」
呢方面我唔係 fans 真係唔識評論 [/quote]

JOKER係無敵.
但故事性..今集係好好多.....

Kewilliam6/8/2012 07:03
[quote]原文章由 [i]bayen[/i] 於 6/8/2012 14:01 發表

JOKER係無敵.
但故事性..今集係好好多..... [/quote]
論故事性同角色塑造,dark knight 一定贏啦...
dark knight rise 前半部分算緊湊而合理,後半部分係為打完場而勉強拼湊一個故事出來

Kewilliam6/8/2012 07:06
btw 可能我 taste 奇怪吧
Anne Hathaway 其實無甚特別,我唔覺得佢表現到 catwoman 果種妖艷
坦白講佢尼隻外型既女人,英美周街都係....

L.加西亞6/8/2012 14:10
[quote]原文章由 [i]畢彼特[/i] 於 6/8/2012 13:04 發表
黎緊期待叛諜追擊....可惜冇左麥迪文..... [/quote]

我都好期待,導演同男主角都換左人
會唔會有番之前三集快剪加手搖鏡

kennygayson6/8/2012 14:16
[quote]原文章由 [i]bayen[/i] 於 6/8/2012 14:01 發表

JOKER係無敵.
但故事性..今集係好好多..... [/quote]

其實都無計,第二集係中間無乜固慮,基本上想點都得

但第三集就要幫頭兩集埋尾....

mak19867/8/2012 14:04
[quote]原文章由 [i]L.加西亞[/i] 於 6/8/2012 01:00 發表
各位巴打絲打,先同大家講句sorry先,
事關上一個電影水版post 都是本人所開,
但到最後竟始亂終棄,不了了之
:adore:adore

到近來實在忍唔住要開個post 同大家吹水
皆因今年好戲一羅接一羅,
都引起全城 ... [/quote]
新蜘蛛俠個女角真係索到爆
Emma Stone♥♥♥
佢真係令到我鍾意左Gwen Stacy呢個角色

L.加西亞7/8/2012 14:41
arm arm 睇完畫皮II, 並唔係影評所想像咁悶,
而且見到趙嶶一步步受妖狐引誘都幾心驚
全片以畫面色彩壯麗為賣點
不俗但特技有D 假
尤其是D kee 光同對比度覺得根本唔match 個背景
不過內地電影來講已經ok
比起四大名捕好太多了
畫皮II就快落畫, 有興趣既朋友請快把握機會

睇畫皮II 時有個片頭叫陰魂轉讓
初睇時並唔知道有lee 套戲
開頭都只係話個女仔執到個盒
點知睇落去原來係套恐怖片
搞到我全程都側左個身睇
哈哈, 可能我太細膽了
之前有套意大利驅魔實錄又係咁
D friend 話唔恐怖
大佬我只係睇畫頭都心寒

vgJ9kea120027/8/2012 15:40
batman 3成套編排同俠影之迷(即第一集)我覺得幾似
但BATMAN 3好多特技同場面都浩大好多

~~阿風~~7/8/2012 15:43
岩岩睇左想睇好耐既無聲吶喊
嘩~勁慘呀
睇到成場D女仔都喊哂咁滯
我都差D忍唔住想喊
裡面3個小朋友非常之好戲

bbdo7/8/2012 16:35
講羅蘭士·奧利花未? :D

owensiu7/8/2012 17:18
CHRISTOPHER NOLAN既戲, 我睇過凶心人, 白夜追凶, 致命魔法, 潛行, BATMAN123, 全部都好高質素.

L.加西亞8/8/2012 04:32
[quote]原文章由 [i]~~阿風~~[/i] 於 7/8/2012 23:43 發表
岩岩睇左想睇好耐既無聲吶喊
嘩~勁慘呀
睇到成場D女仔都喊哂咁滯
我都差D忍唔住想喊
裡面3個小朋友非常之好戲 [/quote]

近來都充斥著好多關注性虐片
無聲吶喊, 驚天告密, 以至龍紋身的女孩
前兩者仲係真人真事改編time
使我覺得lee 個世界係未真係有人咁變態

[[i] 本文章最後由 L.加西亞 於 8/8/2012 12:37 編輯 [/i]]

L.加西亞11/8/2012 11:00
arm arm 睇完新宇宙威龍
覺得 D 未來場鏡做得好仔細
大堆頭的動作特技
趣趣地睇下都唔錯

owensiu11/8/2012 12:04
[quote]原文章由 [i]L.加西亞[/i] 於 11/8/2012 19:00 發表
arm arm 睇完新宇宙威龍
覺得 D 未來場鏡做得好仔細
大堆頭的動作特技
趣趣地睇下都唔錯 [/quote]

聽講差過舊版好多

六成瘋13/8/2012 01:21
上星期五睇完低俗喜劇
我果然係低俗既人... 笑到我 gap gap 聲
套戲玩廣東話玩得幾有趣

L.加西亞13/8/2012 10:41
[quote]原文章由 [i]六成瘋[/i] 於 13/8/2012 09:21 發表
上星期五睇完低俗喜劇
套戲玩廣東話玩得幾有趣 [/quote]

以前香港較為有特色而又跑得出的喜劇有王晶周星馳等無聊頭作品
新一代既,有彭浩翔志明與春嬌的一類
對香港出品是福是禍?
香港喜劇路線是否找到條水?

L.加西亞15/8/2012 04:31
[quote]原文章由 [i]六成瘋[/i] 於 13/8/2012 09:21 發表
上星期五睇完低俗喜劇
套戲玩廣東話玩得幾有趣 [/quote]

尋晚趁優惠場去左睇
真係好正
鄭中基比杜汶澤更搶

不過坐響我隔離個兩個女仔(非友人)完全無反應
全程叉腿

[[i] 本文章最後由 L.加西亞 於 15/8/2012 12:33 編輯 [/i]]

Arnold15/8/2012 05:16
[quote]原文章由 [i]owensiu[/i] 於 8/8/2012 01:18 發表
CHRISTOPHER NOLAN既戲, 我睇過凶心人, 白夜追凶, 致命魔法, 潛行, BATMAN123, 全部都好高質素. [/quote]
prestige真係好正:adore:adore:adore
我覺得可以算係christopher nolan暫時最好既作品

講開anne hathaway
我都係鍾意love and other drugs入面既佢多d

六成瘋15/8/2012 07:05
[quote]原文章由 [i]L.加西亞[/i] 於 15/8/2012 12:31 發表

尋晚趁優惠場去左睇
真係好正
鄭中基比杜汶澤更搶

全程叉腿 [/quote]

其實平心而論,個劇本 (in terms of 劇情) 係有 d 頹
就咁撞暈左然後就拍完套戲果下最無奈
但係某 d individual 既 scenes 係幾印象深刻
有番 d 周星星 ver. 既唐伯虎點秋香果種妙語連珠既影子
求笑係不錯的
但如果求劇情... 我係咪苛求左呢?

Dada 演出完全唔突兀呢下我覺得驚喜喎
反而詹瑞文出場果下堅覺得無聊
佢都係做番由自己個人意志主導既舞台表演
好過走黎拍電影夾硬搞笑...
同套戲格格不入

仲記得周秀娜最初話脫只係手段
希望可以從影用演技說服觀眾
暫時我睇佢已經輸左比 Dada =\

Harry.Potter15/8/2012 07:59
[quote]原文章由 [i]Arnold[/i] 於 15/8/2012 13:16 發表

prestige真係好正:adore:adore:adore
我覺得可以算係christopher nolan暫時最好既作品

講開anne hathaway
我都係鍾意love and other drugs入面既佢多d [/quote]
prestige成套戲已經係魔術:adore
不斷埋伏線, 到最尾睇到我:o

12562787215/8/2012 13:45
仲諗住batman完左 會開羅賓俠 series tim

orminghon15/8/2012 17:44
啱啱睇完perfect catch,以red sox為背景既一個愛情故事,
裡面仲有henry既幾個鏡頭,有興趣可以一看

bbdo16/8/2012 04:57
[quote]原文章由 [i]125627872[/i] 於 15/8/2012 21:45 發表
仲諗住batman完左 會開羅賓俠 series tim [/quote]
本來或者可以有joker 外傳....???

L.加西亞19/8/2012 00:38
[quote]原文章由 [i]六成瘋[/i] 於 15/8/2012 15:05 發表

其實平心而論,個劇本 (in terms of 劇情) 係有 d 頹
就咁撞暈左然後就拍完套戲果下最無奈
但係某 d individual 既 scenes 係幾印象深刻
有番 d 周星星 ver. 既唐伯虎點秋香果種妙語連珠既影子
求笑係不錯 ... [/quote]

同感, 全情講打機, 好懷疑劇本係高登巴打所創

~~阿風~~20/8/2012 02:14
[quote]原文章由 [i]L.加西亞[/i] 於 15/8/2012 12:31 發表

尋晚趁優惠場去左睇
真係好正
鄭中基比杜汶澤更搶

全程叉腿 [/quote]
呢套我星期6都去左睇
係大陸果度真係笑到我癲

L.加西亞20/8/2012 11:37
[quote]原文章由 [i]~~阿風~~[/i] 於 20/8/2012 10:14 發表

呢套我星期6都去左睇
係大陸果度真係笑到我癲 [/quote]

估唔到鄭中基做江湖大佬做得咁神似

阿舜28/8/2012 03:11
低俗喜劇有無機會過三千萬票房呢?

owensiu28/8/2012 03:17
爸打們會唔會去睇一路向西?

阿舜28/8/2012 03:32
[quote]原文章由 [i]owensiu[/i] 於 28/8/2012 11:17 發表
爸打們會唔會去睇一路向西? [/quote]
都幾想去睇
不過驚希望越大失望越大,就好似3D肉浦團........

六成瘋28/8/2012 06:03
尋晚去左睇 To Rome with Love (Woody Allen)
點解我覺得似睇緊港產笑片 :stp:
對比上一套睇既 Woody Allen 係 Midnight in Paris 黎講
呢套無論劇本同埋拍攝都有 d hea...

L.加西亞29/8/2012 14:25
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 28/8/2012 11:32 發表

都幾想去睇
不過驚希望越大失望越大,就好似3D肉浦團........ [/quote]

睇片頭, 覺得D 對白九唔搭八

阿舜30/8/2012 08:08
[quote]原文章由 [i]L.加西亞[/i] 於 29/8/2012 22:25 發表

睇片頭, 覺得D 對白九唔搭八 [/quote]
東莞的森林(小說)實在係太正喇
一路向西唔知係會跟小說既內容定係完全無關~

~~阿風~~30/8/2012 08:37
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 30/8/2012 16:08 發表

東莞的森林(小說)實在係太正喇
一路向西唔知係會跟小說既內容定係完全無關~ [/quote]
唔知點解我覺得佢套電影會變左喜愛夜蒲...

查看完整版本: 電影討論 - 從夜神起義開始